108 författare svarade på Booksellers stickprovsundersökning, och 54% uppgav att erfarenheterna kring debuten haft negativ inverkan på deras psykiska hälsa. Majoriteten menade att de känt oro, stress, depressionssymptom och/eller att deras självkänsla blivit sämre. Brist på stöd och kommunikation från förläggare var en bidragande orsak enligt flera svarande.
”Självklart att man mår dåligt”
Victoria Larm debuterade för ett år sedan med romanen, ”Den nionde kretsen” på Norstedts förlag. Boken var första delen i en serie och i slutet av mars gavs andra delen ut.
– Det är självklart att man mår jättedåligt när man debuterar! Man ska inte vara rädd för det. Man har hållit på med en bok i otaliga år som man börjat binda sin identifikation runt. När den väl kommer ut i världen tror man att det avgör hela ens framtida författarliv, säger hon till SVT Kulturnyheterna.
Tvära kast i humöret
Boken fick ett fint mottagande, men Victoria Larm beskriver hur hon reagerade på minsta omdöme.
– En positiv recension på Instagram kunde få humöret att skjuta i höjden, liksom ett sänkt betyg på Storytel kunde få mig att må piss.
– Det här måste man lära sig hantera. Det går inte att man vilar hela sitt mentala och själsliga välmående på yttre händelser, det enda som får en att hålla en sund kompassriktning är att man har sina rutiner och att man fortsätter skriva, fast man inte vet hur det kommer att gå, säger hon.
Förläggaren: ”Kan vara ångestladdat”
Anna Hirvi Sigurdsson är förläggare på Piratförlaget.
– Att debutera är överväldigande och kan vara väldigt ångestladdat Jag har varit med om att författare är väldigt nervösa, men inte att de behövt söka professionell hjälp.
Som förläggare fungerar man också lite som en psykolog.
– Mina debutanter ringer mig när de blir oroliga. Jag försöker förbereda dem på det mesta. Boken kan bli recenserad men det kan också vara så att man inte får någon respons alls, det kan vara lika jobbigt, säger hon.