David Widlund som är en av författarna bakom boken Gryningspyromanen: en berättelse om hämnd menar att serien ställer samma frågor som boken, använder samma upplägg och fördjupar sig i samma bränder som boken gör. Han tycker att boken borde ha angetts som källa i tv-serien.
– Det är på gränsen till plagiat, man är inne i en gråzon i lagstiftningen, säger författaren David Widlund.
”Nils Bergman sträckläste boken”
Bakom tv-serien Gryningspyromanen står Nils Bergman som tidigare kritiserats för sina arbetsmetoder med podcasten Rättegångspodden, där de anhöriga till brottsoffren reagerat på att han använt deras personliga tragedier till avsnitt i podcasten. David Widlund riktar dock inte sin kritik mot Nils Bergman utan mot SVT:
– Han är ju inte ansvarig utgivare. Vi riktar vår kritik mot SVT. Nils Bergman är inte intressant, han är ju inte ansvarig för produktionen, säger David Widlund.
David Widlund och bokens förläggare skriver i ett debattinlägg att boken rimligen måste vara en av de största och viktigaste källorna bakom tv-serien.
– Nils Bergman har själv sagt till mig att han sträckläste boken och han köpte också fyra böcker till teamet som gjorde tv-serien, säger David Widlund.
Ansvarig utgivare tillbakavisar anklagelserna
Ingemar Persson som är ansvarig utgivare för Gryningspyromanen på SVT tillbakavisar anklagelserna om plagiat eller att SVT skulle vara inne i en gråzon när det gäller lagstiftningen.
– Vi tillbakavisar det helt och hållet. Det finns inget spår av plagiat här, säger han och fortsätter:
– Redaktionen har läst hans bok men serien bygger ju inte på hans bok bara för det. De har ju även gjort en massa annan journalistisk research.
Överväger polisanmälan
Nyligen fälldes en av upphovspersonerna bakom Mordpodden i tingsrätten för upphovsrättsintrång för att ha plagierat författaren Lars Ohlsons bok Kakelugnsmordet. David Widlund är i kontakt med Lars Ohlson och har läst den domen.
– Vi överväger nu en polisanmälan precis som han gjorde mot Mordpodden, säger David Widlund.