– Som oberoende textförfattare och forskare tycker jag det är beklagligt av flera anledningar. Främst att Sverigedemokraterna drar igång en sådan här stämningsprocess, och försöker misskreditera utställningen. Jag tycker överhuvudtaget inte att politiker ska lägga sig i fria kulturuttryck.
Författaren och journalisten Johan Perwe har arbetat både med utställningen Medlöperi och motstånd:” Nazismen i Norrköping – då och nu” och skrivit boken ”Mörkläggning. Nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945” som utställningen bygger på.
– Det är beklagligt att museet inte står på sig och låter den här bilden var kvar, säger han.
Hade kopplingar till nazistiska miljöer
Tidningsartikeln som allt handlar om är från 2018 och visar en bild på dåvarande partistyrelsen för Sverigedemokraterna i Norrköping. Artikeln handlar om en annan lokal SD-politiker på valbar plats som uteslutits ur partiet efter att ha haft kopplingar till nazistiska miljöer. Tidningsartikeln satt uppsatt på en vägg i utställningslokalen tillsammans med flera artiklar från 90-talet och framåt som skulle spegla en tidsanda.
Varför var det viktigt att den artikeln var med i utställningen?
– Det var ett exempel på ett parti som hade en valbar person som hade uttryckt sig på ett rasistiskt och pro-nazistiskt sätt och det var viktigt att lyfta fram det, säger Johan Perwe.
Har du någon förståelse för att dagens Sverigedemokrater tycker det är upprörande att kopplas ihop med Norrköping nazistiska historia?
– Det har jag. Men samtidigt är det ett historiskt belagt faktum att de kommer från en nazistisk och rasistisk bakgrund, när de bildades 1988 och det är det som finns med i huvudutställningstexterna. I det här klippet anser de att man kopplar ihop styrelsen från 2018 med hela nazismutställningen och det är ju att dra slutsatsen väldigt långt, säger Johan Perwe.
Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna i Norrköping som avböjer att kommentera.