Kristian Lundberg debuterade 1991 med boken ”Genom september”, men det stora genombrottet kom 2009 med ”Yarden” som även filmatiserades av regissören Måns Månsson 2016.
– Jag vet ingen som skriver så vackert och berörande som Kristian gör, det har varit en heder och en ära att få ge ut hans böcker, säger hans förläggare Annika Bladh till Kulturnyheterna.
Den delvis självbiografiska romanen ”Yarden” handlar om författaren Kristian Lundberg som tar timanställning i Malmö hamn för att bli skuldfri. Den fick betydelse som en tidig beskrivning av ett nytt och hårdare arbetsliv.
Uppföljaren ”Och allt ska vara kärlek” kom 2012.
Han skrev både dikt, prosa och deckare, totalt 40 titlar.
– Han öppnade en väg in i poesin för många. Jag kommer att minnas honom som de blåsiga Malmögatornas författare, som stod upp för de marginaliserade och utstötta. Som en skildrare av samhällets utkant, säger litteraturkritikern Ann Lingebrandt.
Malmöligan
Kristian Lundberg föddes 1966 och är uppvuxen i Rosengård i Malmö. Vid decennieskiftet 1980-90 var han en av medlemmarna i poesigruppen Malmöligan som även bestod av Clemens Altgård, Per Linde, Lukas Moodysson, Håkan Sandell och Martti Soutkari.
Hans diktsamling ”Job” nominerades till Augustpriset 2005 och han har även tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne, Aniarapriset och Sveriges Radios romanpris, skriver hans förlag Bladh by Bladh.
Sista boken
Hans sista bok var ”Sånger vid avgrunden” kom ut 2021 och handlar om beroende – boken beskrivs som hans mest självbiografiska.
– Den är fruktansvärt vacker och utlämnande och sorglig. Den handlar om hur han efter många års nykterhet en dag går in på systemet och köper en tetra vin. Till slut är han hemlös och använder heroin. Det är en bok om den mest utsatta positionen i samhället, men även barndomen och uppväxten Malmö – det som definierat honom, säger Annika Bladh.
För en dryg månad sedan gästade Kristian Lundberg SVT:s Fråga doktorn för att prata om sin kognitiva sjukdom Lewy body.
Bibliografi i urval
”Genom september” – 1991
”Anteckningar om det som består” – 1998
”Job” – 2005
”Yarden” – 2009
”Och allt ska vara kärlek” – 2012
”En hemstad: Berättelsen om att färdas genom klassmörkret” – 2013
”Eldätaren” – 2017 (del ett i Malmösviten)