sofiakatedralen i Kiev

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare från Göteborgs universitet är i Kiev för att dokumentera tusen år av inskrifter med teknik som bland annat laser. Foto: Privat

Forskare ska bevara tusenårigt klotter i Sofiakatedralen i Kiev

Publicerad

I snart tusen år har det klottrats och ristats i och på Sofiakatedralen i Kiev. Nu är två forskare på plats för att dokumentera kulturarvet som riskerar att gå förlorat i Rysslands bombningar.

Sofiakatedralen i Kiev stod klar under 1000-talet och är ett världsarv enligt UNESCO. I alla år har den besökts av vägfarare från hela världen, vilket syns på kyrkoväggarna i form av klotter. Omkring 7000 inskrifter på olika språk har identifierats.

Forskarna Gunnar Almevik och Jonathan Westin är på plats i Kiev för ett nytt projekt som ska tillgängliggöra inskrifterna, bland annat digitalt.

Det på grund av det blivit akut för Ukraina att försöka bevara och dokumentera landets kulturarv, som är utsatt för medveten och systematisk förstörelse.

– UNESCO registrerar den förstörelse som Ryssland skapar och man har räknat över 300 kulturmiljöer. Det är allt ifrån monument, historiska byggnader, kloster och kyrkor. Så det är klart att kulturarvet är också ett mål, säger Gunnar Almevik, professor i kulturvård.

Ska tillgängliggöras för allmänheten

Under ett år ska nu de båda forskarna samarbeta med ukrainska forskare för att dokumentera kulturarvet till både allmänheten och framtida språkforskning.

– Kulturarv kan ju användas politiskt. Men det här klottret visar också på någon slags internationalisering eller utbyte mellan olika kulturer, säger Jonathan Westin, vice föreståndare för Centrum för digital humaniora.

Se i klippet ovan hur bland annat laserteknik används för att digitalisera klottret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.