När Rebecca & Fiona uppträdde på P3 Guld-galan 2012 hade det en banderoll med texten ”Ingen människa är illegal”. En politisk aktion som markerade duons ställning i debatten om uppehållstillstånd. Foto: Adam Ihse / TT

Forskaren: ”Musiken borde vara mer politisk”

Uppdaterad
Publicerad

Låttexter i dag har inte sällan ett politiskt budskap. Men hur politisk är egentligen själva musiken? Nästan inte alls, menar musikvetaren Thomas Olsson.

Lisa Nilsson, Robyn och Christopher Sander sjunger på Feministiskt initiativs kommande valskiva. DJ-duon Rebecca & Fiona lånar ut en låt till fackförbundet LO. Och Mikael Wiehe och Sebbe Staxx göra en politisk låt ihop.

Det finns många aktuella exempel på hur dagens svenska artister tar ställning inom politiken.

”Många tar avstånd”

Det märks helt enkelt att det är ett supervalår, konstaterar Thomas Olsson, universitetslektor i musikvetenskap vid Lunds universitet.

– Jag tror att många ser extremhögertendenser i Sverige i dag. Det är något som de flesta musiker tar avstånd från. De för då in det i sitt arbete och kan nå väldigt många med sitt budskap, säger han.

Men Thomas Olsson har noterat att de politiska yttringarna nästan uteslutande handlar om ord och inte toner.

Ingen modern Hendrix

– Det borde inte stanna vid låttexter. Musiken kan ha ett viktigt symbolvärde i sådana här sammanhang, säger han.

Som när Jimi Hendrix fick Woodstockpubliken att associera till Vietnamkriget genom att spela ”Star spangled banner”.

– Sådant hör man inte nuförtiden, och det är synd. Folk har så mycket referenser i dag och skulle fatta. I dag gör dessutom sociala medier videor virala fort.

Mer politikmusik väntas

Thomas Olsson tror att musiken kommer att få ta ännu större plats ju närmare riksdagsvalet vi kommer.

Då är det partierna själva som använder musiken som ett verktyg i sina kampanjer med egna hyllningslåtar och politikers personliga Spotifylistor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.