Förslag: Lagstifta om åldersverifiering på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Om sociala medier-aktörer enligt lag skulle ha tidsbegränsningar och åldersverifiering i sitt ursprungsläge skulle skadliga aspekter av sociala medier, framför allt hos barn och unga kunna minskas. Det anser en tankesmedja i nordiska ministerrådet.

Sedan ett år tillbaka har den nordiska tankesmedjan för tech och demokrati filat på förslag om hur man ska minska techjättarnas inflytande på det demokratiska samtalet.

Tankesmedjan är sammansatt av nordiska ministerrådet och har nu kommit med en rapport med förslag på lagar och regleringar för ett drägligt digitalt liv i Norden.

Föräldrakontroll

Ett av förslagen lyder: ”de nordiska länderna bör införa lagkrav för effektiv åldersverifiering och föräldrakontroll som utgångsläge (defaultläge) för relevanta sociala medier-plattformar. Det kan bland annat handla om en inbyggd tidsbegränsning, som sedan kan ändras.

– Vi vill naturligtvis göra det möjligt för barn att ha en stark yttrandefrihet och rätt till ett privatliv. Samtidigt ser vi att delar av sociala medier-miljöerna skapar massa problem, säger Carl Heath, forskare och medlem inom ministerrådets tankesmedja.

Hälsoproblem kopplade till sociala medier, som kan vara extra allvarlig för unga, är till exempel jämförande med andra, ensamhet och sömbrist, står det i rapporten.

Offentliga borde lämna techjättarna

Bland de andra förslagen finns bland annat att möjliggöra ett sorts föreningsstöd för de som engagerar sig digitalt – till exempel en administratör för en stor mammagrupp.

Tankesmedjan vill även att offentliga aktörer ska kommunicera utanför de befintliga techjättarnas sfär, så att alla kan komma åt det. Till exempel borde inte ministrar då kommunicera via Facebook, Twitter eller Instagram.

Tankesmedjan manar även de nordiska länderna att ge sina public service-bolag ett större mandat att agera digitalt.

– Public service kom till som en konsekvens av teknikutveckling. Men de senaste 30 åren har vårt medielandskap sett annorlunda ut. Vi behöver förhålla oss mer teknikneutralt och skaffa bättre förutsättningar för public service att finnas i vår digitala tid, säger Carl Heath.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.