Foto: Thomas Johansson/TT

Förslag: Skatterabatt ska ge fler svenska filminspelningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ha fler filminspelningar i Sverige. Tillväxtverket fick i uppgift att undersöka om man kan införa så kallade produktionsincitament – statligt bidrag i detta fall – för att få detta att hända.

Ett flertal Europeiska länder och amerikanska delstater erbjuder så kallade produktionsincitament för att locka till filmisk glamour och arbetstillfällen till just sitt land, landsdel eller delstat.

Bidrag ska ge mer film

Tillväxtverket drar slutsatsen att Sverige missgynnas internationellt av att vara ett av få EU-länder som inte erbjuder skatterabatter, bidrag eller andra typer av ekonomiska lockbeten för film- och tv-produktioner.

Filmproduktionen i Sverige har även ökat mindre än i andra länder, skriver Tillväxtverket.

Förslaget som myndigheten lägger fram tillsammans med Svenska Filminstitutet går ut på att införa en statlig produktionsrabatt på minst 25 procent för företag – vilket betyder att stat eller region budgeterar i förväg och betalar ut pengarna i efterhand.

– Jag tror att det skulle betyda väldigt mycket för film-Sverige. Därför att när man tar stora produktioner och lägger dem i andra länder så tappar vi ju kompetensen i kringarrangemangen i Sverige, säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner.

Oklart om det fungerar

Dessutom hoppas Tillväxtverket på regional tillväxt för de orter där film och tv spelas in.

Hur effektivt det är med produktionsincitament är dock omtvistat. Enligt Tillväxtverkets egna beräkningar leder till exempel BBC:s Wallander-inspelningar till ökad turism.

En studie från 2016, som undersökt hur produktionsincitamenten fungerat i USA, kom dock fram till att de inte hade någon direkt effekt på de fyra undersökta områdena bland annat ekonomisk tillväxt och jobbtillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.