Skådespelerskan Anna Åsdell berättar om Stor-Stina, ”The Lapland giantess” Foto: Anna Öman (bilden är beskuren)

Första pridefestivalen i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs Sapmi Pride, den första pridefestivalen för samer.

Förra hösten utkom boken ”Queering Sápmi”. Den innehöll berättelser om hur det var att vara same och queer. Det visade sig att behovet av dessa berättelser var enormt.

– Innan var det väldigt få som ens kände till en annan hbtq-person. Man bor ofta långt ifrån varandra. Vi har verkligen skapat en plattform, säger Elfrida Bergman, som är projektledare för Queering Sápmi som också är namnet på projektet som arrangerar Sápmi Pride.

Vanligt med självmordstankar

Helgens pridefestival är en fortsättning på arbetet med ”Queering Sápmi”. Elfrida Bergman berättar att många hbtq-personer i Sápmi känner att få utomstående förstår hur det är att leva med två väldigt starka identiteter.

– Den samiska kulturen innebär en utsatthet på grund av det koloniala arvet och rasismen mot samer. Om du då är hbtq-person så är det också en utsatt grupp. De organisationer som finns för hbtq-personer förstår inte samiska behov.

Hon berättar att flera hbtq-personer i Sápmi vittnar om psykisk ohälsa som depression och självmordstankar eftersom de inte har någon att tala med.

– I vissa fall har det varit livsviktigt att knyta kontakter, säger Elfrida Bergman, som understryker att festivalen också handlar om att ha roligt tillsammans och få en chans att uppleva till exempel det mäktiga i att kunna ragga på sitt eget språk.

Stor-Stina, jätteflickan från Lappland

Festivalen innehåller flera kulturevenemang. Bland annat pjäsen ”Annorlunda” av och med skådespelerskan Anna Åsdell, som skrivit manuset tillsammans med Lena Engqvist Forslund. Pjäsen handlar bland annat om Christina Catharina Larsdotter, också kallad ”Stor-Stina” eller ”långa lappflickan”. Hon var en långväxt same på 210 cm som visade upp sig för pengar på turnéer runtom i Sverige och Europa. Utomlands kallades hon ”The Lapland giantess – tallest woman in the world”.

– Det är en fascinerande och samtidigt sorglig historia. Hon fick åka runt och visas upp för att folk tyckte att hon var så konstig. Efter att hon dog var det inte nog ändå – man sparade hennes skelett och tog det till Uppsala för att forska på, säger Anna Åsdell.

På fredag uppförs ”Annorlunda” på pridefestivalen, som arrangörerna tror kan vara den första i sitt slag i världen.

– Så långt vi känner till så är det den första urfolkspride-festivalen i världen, säger Elfrida Bergman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.