”Porträtt av fröken Lieser” av Klimt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när priset för tavlan klubbas igenom på auktionen i Wien. Foto: TT/Christian Bruna

Försvunnen Klimttavla såld för 350 miljoner

Publicerad

Konstnären Gustav Klimts ”Porträtt av fröken Lieser” har sålts på en auktion i Wien för 30 miljoner euro, motsvarande drygt 349 miljoner kronor.

Den österrikiske konstnären började måla tavlan 1917, året före sin död, men hann aldrig färdigställa den. Den hittades i Klimts ateljé efter att han avlidit av en stroke 1918 och var ett av hans sista verk.

Målningen, som har några små partier som inte är färdiga, var försvunnen i omkring ett århundrade innan den dök upp hos auktionshuset im Kinsky i Österrikes huvudstad tidigare i år.

Utropspriset på ”Porträtt av fröken Lieser” var satt till 30-50 miljoner euro. Onsdagens budgivning inleddes vid 28 miljoner och landade på 30 miljoner. Tavlan går nu till en privat konstsamling i Hong Kong.

– Det är en hisnande vacker tavla. Vi är överlyckliga över att den sålts, säger Claudia Moerth-Gasser, konsthistoriker vid Im Kinsky, till Reuters.

Oklart ursprung

Verket beställdes av en judisk familj i Österrike 1917 och syntes senast 1925. Den nuvarande ägaren har haft tavlan sedan 60-talet. Vad som hände däremellan är oklart.

Det pågår diskussioner om vem kvinnan i tavlan är. Troligen är det en av döttrarna till någon av bröderna Adolf och Justus Lieser, enligt BBC.

Enligt konsthistorikerna Tobias Natter och Alfred Weidinger handlar det om Margarethe Constance Lieser, dotter till Adolf Lieser. Hon deporterades av nazisterna och dog i Auschwitz under Förintelsen. Hennes två döttrar överlevde kriget.

Klimts målningar har sålts till hutlösa priser i historien. Hans ”Lady With a Fan” såldes för 85,3 miljoner pund, motsvarande cirka 1,15 miljarder kronor, i juni 2023. Det är det mest värdefulla konstverk som någonsin sålts på auktion i Europa.

Se bilder på tavlan och auktionen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.