Hör initiativtagarna till Förtalskassan berätta om projektet. Foto: SVT

Kända feminister lanserar ”Förtalskassa” – betalar när kvinnor döms för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Tongivande feminister som Maria Sveland och Lo Kauppi har startat en fond för att betala böter åt kvinnor som dömts för förtal när de berättat om påstådda övergrepp offentligt. De kallar initiativet Förtalskassan.

-  Vi är väldigt oroliga för att förtalsdomarna sprider rädsla och får oss att återvända till tystnadskulturen, säger Maria Sveland, författare och en av initiativtagarna till fonden.

Under metoo-hösten 2017 anklagades flera män för sexuella övergrepp, och i spåren av utpekandena har en rad kvinnor dömts för förtal.

Det menar en grupp kända svenska feminister är fel och lanserar därför fonden Förtalskassan.

Syftet med fonden är att täcka skadeståndskostnader när kvinnor döms för förtal efter att ha berättat om påstådda övergrepp offentligt.

– Tanken är att man ska kunna swisha frivilliga bidrag. Du kan jämföra det med den fackliga stridskassan under industriella revolutionen. Där organiserade man sig fackligt och samlade in pengar för att kunna strejka, säger Maria Sveland.

Kritiserar rättsystemet

Initiativtagarna menar att domar från de senaste åren tyder på ett orättvist rättsystem där förövare ofta går fria, samtidigt som kvinnor döms för förtal när de berättar om övergrepp.

De hänvisar till statistik som visar att väldigt få anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

Förtalskassan beskriver sig själva som en form av civil olydnad vars syfte är att komma till rätta med samhälleliga orättvisor. Man vill gärna väcka opinion och debatt.

Kan man se det som att ni uppmuntrar till att begå förtalsbrott?

– Det är inte det vi vill och det kommer nog inte bli något problem. Omkring hälften av alla världens kvinnor utsätts någon gång för övergrepp eller trakasserier men det är extremt få som berättar, säger Maria Sveland.

Hur vet man att anklagelserna är sanna?

– Vi vet att extremt få kvinnor ljuger om sexuella övergrepp. Det existerar i extremt liten utsträckning. Det är så skuldtyngt, skamfyllt och förknippat med smärta. Det är inte ett problem.

Gör ni någon egen utredning kring om de förtalsdömda personernas berättelser om övergrepp är sanna?

– Nej det kommer vi inte göra. Kriterierna för att få pengar är att du har en förtalsdom som uppkommit för att du har berättat om ett övergrepp i samband med metoo. Då tittar vi på det och kan tillsammans hjälpas åt att betala ditt skadestånd, säger Maria Sveland.

– Vi tar inte ställning i skuldfrågan och kommer inte vara någon rättsinstans. Vi vill se en värld där sexualbrott tas på allvar. Jag är inte rädd för att någon kommer missbruka det här, säger Lo Kauppi, skådespelare, regissör och en av initiativtagarna till fonden.

Kända medlemmar bakom Förtalskassan

Johanna Lindqvist, journalist

Maria Sveland, journalist och författare

Aygül Kabaca, sakkunnig mångfald & inkludering

Lo Kauppi, skådespelare och regissör

Anna Lensmar Friedman, entreprenör

Caroline Snellman, vd och affärsjurist

Merly Åsbogård, statsvetare

Anna-Klara Bratt, journalist

Fia-Stina Sandlund, konstnär och filmare

Maria Ahlsdotter, socionom och genusvetare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.