Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Evan Vucci

Fotografen bakom bilden: ”Gick in i jobbläge”

Uppdaterad
Publicerad

Evan Vuccis bilder på Trump i samband med mordförsöket beskrivs som historiska och ikoniska. Själv säger han att gick på autopilot till CNN.

Bilderna på Donald Trump med blodigt öra och knuten hand i luften beskrivs redan som historiska och säljs på bland annat T-shirts.

Själv säger Donald Trump att han insåg att hela världen såg på. Även fotografen Evan Vucci förstod detta. Han säger till CNN att han gick på autopilot och tänkte inte på annat än bildkomposition.

Skottlossning mot Donald Trump

– Man tänker inte på något annat just då än ”jag måste ta den här bilden”. Det är fotografens förbannelse: jag kan inte gå tillbaka och återskapa ögonblicket utan det måste fångas nu, säger Evan Vucci till CNN.

Evan Vucci har arbetat som nyhetsfotograf sedan 2000 och är idag chefsfotograf på Associated Press i Washington. Han har tagit flera kända nyhetsbilder, bland annat under Irak-kriget då en irakisk journalist kastar sina skor på George W Bush. 2021 fick han Pulitzerpriset för bevakningen av protesterna efter George Floyds död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet