Enligt det nya lagförslaget kommer bland annat det som kallas ”kränkande fotografering” vara förbjudet. Det innebär att fotografering som ”sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt” ska bli straffbart.
Osäkerhet kring vad det här betyder och vilka typer av bilder som är tillåtna har lett till en diskussion om lagen strider mot yttrande- och tryckfrihetsprinciperna.
”Kan skapa oro och rädsla”
Den senaste tiden har Konstitutionsutskottet granskat förslaget och nu står det klart att fotolagen får grönt ljus, det skriver tidningen Medievärlden.
– Enligt vad vi fått fram möter det framlagda lagförslaget inte några hinder i TF/YGL eller Regeringsformen, det ska inte finnas någon konflikt. Men däremot får vi inte blunda för att det finns risker med den nya lagen. Den måste utvärderas och följas upp eftersom den innbär en begränsning i friheterna i TH/YGL och kan skapa rädsla och osäkerhet bland journalister, säger Helene Petersson (S) till tidningen.
Även om lagen enligt KU inte anses strida mot tryckfrihetslagarna menar en del att den ändå kan orsaka vissa begränsningar för journalister och fotografer i Sverige.
Till exempel förflyttas ansvaret från den ansvarige utgivaren till fotografen, som alltså måste avgöra om den begår ett brott när en bild tas. Bland kritikerna finns till exempel Journalistförbundet som i flera år protesterat mot olika förslag till förbud mot fotografering.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år.