Malin Jacobson Båth är programledaren som förmedlar tittarnas frågor till ”kultureliten”. Foto: SVT

Ny säsong för ”Fråga kultureliten”

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern Martina Montelius, språkvetaren Fredrik Lindström och författaren Theodor Kallifatides har alla tackat ja till att svara på folkets frågor i ”Fråga kultureliten”.

När första säsongen drog i gång i januari i år reagerade nog många på titeln med det provocerande ordet ”kulturelit” i sig.

Men ganska snart uppenbarade sig ett program, inspirerat av ”Fråga Lund” med humor och tänkvärda resonemang, helt utifrån tittarnas frågor.

Nästa år i februari är det dags igen.

Malin Jacobson Båth, programledare, har du någon fråga till Kultureliten?

– Den handlar också om musik, jag undrar varför musik är så laddat? Inget kan beröra, irritera och skava så mycket som musik. Och att man kan älska en låt samtidigt som man känner djup skam för att man gillar just den låten. Hur kommer det sig?

Vilka frågor i förra säsongen överraskade dig mest?

– Jag blev förvånad och glad över bredden på frågorna. Folk vill veta allt i från hur man lämpligast läser poesi (en dikt i taget eller alla på en gång?) till Vad ska man kalla den tid vi lever i nu? Och det roliga är att en fråga kan verka trivial men vara väldig snårig och svår att få bukt med.

Vilket svar minns du särskilt?

– En klassisk fråga som kultureliten fick är om det är viktigt att skilja på sak och person. Och ja, det är det tyckte eliten. Eller som konstnären Ernst Billgren uttryckte det: Det vore bra om de goda, fina människorna gjorde bra konst och de dåliga, fula och äckliga gjorde dålig konst  men tyvärr är det inte så!

Ställ din fråga till Kultureliten här!

Hittills klara panelmedlemmar för säsong 2:

Aris Fioretos, författare och professor i estetik.

Lars Gustafsson, författare och professor emeritus i filosofi.

Daniel Birnbaum, chef Moderna Museet och konstkritiker.

Fredrik Lindström, författare och språkhistoriker.

Maja Hagerman, författare och hedersdoktor i historia.

Martina Montelius, författare, dramatiker och regissör.

Märta Tikkanen,  författare och hedersdoktor i statsvetenskap.

Theodor Kallifatides, författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.