Alain Delon, känd för sina rollprestationer i ”Rocco och hans bröder” och ”Blodröd sol” har gått bort. Bild från filmfestivalen i Cannes 2019 då Delon fick en hederspalm för sin karriär som skådespelare. Arkivbild. Foto: Arthur Mola/Invision/AP/TT

Franske skådespelaren Alain Delon är död

Uppdaterad
Publicerad

Den franske skådespelaren Alain Delon har avlidit, 88 år gammal.

Delon medverkade i över hundra filmer och var en av Frankrikes absolut mest kända skådespelare.

Bland hans mest kända filmer finns ”Feber” och ”Scorpio”. Komedin ”Stackars små kvinnor” (1959) blev en succé i Frankrike och den första av Delons filmer som visats i USA.

Han blev etablerad internationellt med roller i ”Het sol (1960) och framför allt det stora genombrottet ”Rocco och hans bröder” (1960). Sedan fortsatte en karriär i både USA och Frankrike.

Delon hade en stökig uppväxt. Föräldrarna skildes tidigt, och Delon skickades under en period till en fosterfamilj. Han relegerades från skolan och kom i kontakt den undre världen. Han tjänstgjorde även som fallskärmsjägare i franska marinkåren under Indokinakriget och slaget vid Dien Bien Phu 1954, men blev utslängd från flottan efter att ha stulit en jeep. Tillbaka i Frankrike umgicks Delon med kriminella och prostituerade innan han blev upptäckt som skådespelare.

Från hjärtekrossare till gangster

Delon jobbade med regissörsnamn som Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni och Louis Malle. I början av sin karriär fick han ofta roller som hjärtekrossare, och senare mer i gangsterfilmer.

Delon var också kontroversiell. 2019 tilldelades han hederspriset Palme d'or d'Honneur på Cannes filmfestival, något som orsakade protester då Delon anklagats för våld mot kvinnor, rasism och homofobi. Delon försvarades då av festivalchefen Thierry Fremaux som sade att Cannes filmfestival prisade Delons karriär och inte hans åsikter.

I en uppmärksammad tv-intervju samma år erkände Delon att han inte såg några problem med att ge örfilar till kvinnor, men att han aldrig ”haft sönder” en kvinna. Sonen Anthony uppgav också att fadern misshandlat hans mamma.

Misstänkt för sin livvakts död

1968 stod Delon i centrum för den så kallade Marković-affären, där hans vän och livvakt Stevan Marković dog under våldsamma omständigheter. Det spekulerades i att Delon själv, tillsammans med en kriminell bekant, varit inblandad i dödsfallet. Fallet fick aldrig någon lösning.

Alain Delon hade en framgångsrik karriär men gjorde få filminspelningar efter 1990. 2019 drabbades han av en stroke. Han dog vid 88 års ålder efter en tids sjukdom, säger hans tre barn i ett uttalande.

”Han gick fridfullt bort i sitt hem i Douchy, omgiven av sina tre barn och sin familj”, heter det i uttalandet.

Alain Delons filmer i urval

Alain Delon fick sitt filmgenombrott i ”Rocco och hans bröder” (1960) av Luchino Viscontis. Denna följdes av ”Feber” (1962) av Michelangelo Antonionis och ”Leoparden” (1963) av Luchino Viscontis.

Följande årtionden medverkade Delon främst i gangster- och polisfilmer som ”Samuraj Killer” (1967), ”Borsalino (1970), ”De kriminella” (1972), ”Scorpio” (1979) och ”En snuts heder” (1985). År 2008 spelade Delon Julius Caesar i ”Asterix på olympiaden.”

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.