Fredrik Sahlin är Kulturnyheternas filmkritiker. Foto: TT

Fredrik Sahlin om nomineringarna: Många ur det lättare gardet

Uppdaterad
Publicerad

Mexikanska dramat Roma om en hushållerskas vardag är en film med stort F. Men allt för många Oscarsnomineringar gick till genrefilmer i år. Det menar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Black Panther är skojig, men inget storverk, säger han.

När Oscarsnomineringarna avslöjades under tisdagseftermiddagen var resultatet väntat enligt Kulturnyheternas Fredrik Sahlin, som menar att Golden globe-galan brukar ge en föraning – så även denna gång.

Kostym-dramat The Favourite av grekiske Yorgos Lanthimos och mexikanska 70-talsberättelsen Roma av Alfonso Cuarón fick flest nomineringar. Den senare är producerad av strömningstjänsten Netflix som nu alltså fått sin första nominering någonsin i den tunga kategorin bästa film.

– Det är en milstolpe inom branschen, säger Fredrik Sahlin.

Han tror att Roma kommer att bli en av de stora vinnarna på Oscarsgalan den 24 februari.

– Ironiskt nog, eftersom det är en Netflixfilm men samtidigt en film med stort F. Den är storslagen, vacker och imponerande på alla estetiska vis, och det är en bra historia, säger Fredrik Sahlin.

I övrigt har flera av nomineringarna gått till filmer i det ”lättare gardet”, enligt Fredrik Sahlin, som syftar på superhjälte- och genrefilmerna.

– Det är inte nödvändigtvis de bästa filmerna. Black panther är skojig men den är inte riktigt det storverk som många vill ha det till.

Roll som ligger rätt i tiden

Glenn Close nominerades till bästa kvinnliga huvudroll för rollen i svenske regissören Björn Runges film The wife. Ett drama om frun till en Nobelpristagare i litteratur. Fredrik Sahlin tror att Close har goda chanser att vinna.

– Hon har jättehård konkurrens, men hon vann en Golden globe för rollen, som ligger rätt i tiden.

Totalt nominerades två svenskar: Ludwig Göransson för bästa musik för soundtracket till Black Panther och Göran Lundström för bästa smink i den hyllade filmen Gräns.

Bästa smink har utvecklats till något av en svensk specialité i Oscarssammanhang, efter framgångarna för maskörerna Eva von Bahr och Love Larson. De har tidigare nominerats för sitt arbete med filmerna Hundraåringen och En man som heter Ove. Fredrik Sahlin är inte förvånad över att sminket i Gräns, där huvudpersonerna ska föreställa två troll, blivit uppmärksammat.

– Det är en slags extremsmink, men inte i en genrefilm utan i en dramafilm. Jag tycker själv att resultatet är fantastiskt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.