Frej Larsson på Bråvallafestivalen 2016. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Frej Larsson om hovrättsdomen: ”Poliser har dålig musiksmak”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan friades rapparen Frej Larsson av Stockholms tingsrätt efter att ha åtalats för hot mot tjänsteman. En text till en Instagrambild och en rad i en låttext utgjorde hot mot en polis som Larsson haft en konflikt med, ansåg åklagaren som överklagade den friande domen till hovrätten. Hovrätten ändrar nu domen.

Artisten Frej Larsson lade upp en bild på en fisk som han döpt efter en kvinnlig polis på Instagram. Fisken skulle enligt bildtexten filéas innan valborg. Bilden följdes av en låttext där polisen nämns vid namn.

Hovrätten dömer Frej Larsson för hot mot tjänsteman den 25 februari 2018. Påföljden blir villkorlig dom och 70 dagsböter à 200 kronor.

Stockholms tingsrätt ansåg att det inte gick att bevisa att det var Frej Larsson som lagt upp bilden på Instagram och att han inte avsett att hota polisen med våld. Vidare skrev tingsrätten i domen att artistens huvudsyfte med låten var att ”kraftfullt med sitt språkbruk, protestera mot att en polis uttalat sig i frågan om vilka spelningar som arrangörer bör boka”.

”Objektivt skyldig”

Hovrätten har en annan uppfattning än tingsrätten vad det gäller låten som döpts till ”Då ska hon skjutas” och ytterligare en låt med polisens namn. Man anser att texterna varit ägnade att väcka allvarlig fruktan.

Textraderna som utgör brottet är enligt hovrätten: ”...knullar där du bor”, ”[polisens namn] är en ful fisk och då ska alla små fiskar få lida” och ”då ska hon skjutas”.

Hovrätten skriver i domen att Frej Larsson ”objektivt sett gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman” och att det är styrkt att han haft uppsåt. Hovrätten anser även att Larsson borde ha förstått att budskapet skulle framkalla allvarlig fruktan hos polisen.

Friar bild fäller låt

Hovrätten skriver att de inte gör någon annan bedömning än tingsrätten när det gäller den första åtalspunkten: att det inte är styrkt att Frej Larsson publicerade bilden på Instagram.

Kulturnyheterna har inte lyckats nå Frej Larsson, men på Instagram kommenterar han domen i en lajvsändning. Han menar att hovrättens resonemang om att polisen känt ”allvarlig fruktan” inte är ett fungerande resonemang.

– Svenska rättsväsendet är nog de som förlorar allra mest på att ge polisen rätt att bestämma vad som är bra smak, säger han och fortsätter:

– Ibland är det hårdrock polisen är rädd för, ibland tycker de inte om rap. Man kan inte gå på känsla, då kommer de som ska bestämma vad som ska spelas vara poliser. Och poliser har jättedålig musiksmak.

Polisen är nöjd

Frej Larssons advokat Viktor Banke säger till Kulturnyheterna att han är besviken och kommer överklaga till Högsta domstolen.

– Det är en besvikelse såklart. Det finns en del bra i domen och en del dåligt. Det som är bra är att han fortfarande är friad på den ena åtalspunkten, att de avslår [polisens] skadeståndskrav.

Åklagare Zilla Hirsch däremot är nöjd.

– De har lyssnat både på det jag argumenterat för och det Frej Larsson och hans advokat argumenterat för. Jag tycker fortfarande egentligen att det är bevisat att han också skrev Instagrammeddelandet, säger hon.

Zilla Hirsch säger även att hon gärna hade sett att artisten fick ett kortare fängelsestraff. Polisen som hotats ska hon också vara nöjd med utfallet.

– Jag har fått ett kort meddelande, hon har fått domen och hon är nöjd med hovrättens bedömning, säger Zilla Hirsch.

Började efter polistillslag mot en spelning

Det hela började med att en polis uttalade sig för lokaltidningen Stockholm Direkt efter att Frej Larsson haft en spelning på Södermalm i Stockholm. Polisen sade i artikeln att lokalen inte borde boka artister som Frej Larsson då det förekom mycket narkotika. Larsson reagerade starkt och strax därefter publicerades Instagrambilden och låten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.