Det ska vara gratis att gå in på de statliga museerna, det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten.
Fri entré-reformen infördes av den förra socialdemokratiska regeringen och pågick 2005 och 2006, men togs bort när alliansregeringen vann valet senare det året.
– Jag ser fri entré som en viktig tröskelsänkare, vi behöver öppna upp och visa våra gemensamma skatter och nå andra grupper än de som vanligtvis går på museum, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.
Gammalt löfte
Regeringen lovade redan i valspurten förra hösten att vid valseger åter ta bort entréavgifterna. Men då regeringens budget fälldes i riksdagen förra året och de blev tvungna att regera med alliansens budget under 2015, har reformen inte kunnat genomföras tidigare.
För att nu finansiera reformen skjuter regeringen nu till 80 miljoner kronor till museerna. Något oppositioner menar är för lite pengar.
– Skulle man återinföra detta skulle det kosta 140 miljoner, säger den tillträdande ordföranden i kulturutskottet, Olof Lavesson (M).
Dialog med museerna
Kulturministern menar att siffran 80 miljoner är något de landat i efter dialog med museerna själva.
– Skulle det visa sig att det är för mycket eller för lite så justerar vi det så småning om, och om någon annan har andra siffror och underlag så tar jag gärna emot dem, men jag har inte sett det än, säger Alice Bah Kuhnke.
21 september presenterar regeringen sin höstbudget.
Här blir det fri entre nästa år
Armémuseum,
Etnografiska museet,
Flygvapenmuseum i Linköping,
Hallwylska museet,
Historiska museet,
Kungl. myntkabinettet,
Livrustkammaren,
Marinmuseum i Karlskrona,
Medelhavsmuseet,
Moderna museet i Stockholm och Malmö,
Nationalmuseum,
Naturhistoriska riksmuseet,
Sjöhistoriska museet,
Skoklosters slott,
Statens centrum för arkitektur och design,
Världskulturmuseet i Göteborg
Östasiatiska museet