Sedan tidigare finns fristäder för förföljda författare och skribenter på sex svenska orter. Där tilldelas de utvalda författarna ett stipendium och en lägenhet, där de kan bo med sin familj och verka ifred under två år. Samma sak erbjuds i ett fyrtiotal städer i Europa, USA och Latinamerika.
Men det är inte bara författare som utsätts för hot från odemokratiska regimer världen över. Detsamma gäller för musiker, som kan sjunga ut sin kritik mot samhället.
Krävdes redan 2009
I Mali har islamistiska rebeller förbjudit all musik, och i ett område i Pakistan har musiker blivit hotade till tystnad av talibaner. Det skriver NRK. Pussy Riot är också ett färskt bevis på hur regimer kan gömma undan besvärliga artister.
Freemuse har krävt fristäder för musiker sedan 2009, och nu drar projektet igång. Det rapporterar medier som Kulturnytt och NRK.
Väljer i slutet av mars
Förföljda musiker från länder som Iran, Ryssland och Turkmenistan står på listan över kandidater som kan få en fristad i Harstad – en norsk småstad inte så långt från Tromsø. I slutet av mars ska kommunen ha fått några kandidater att välja bland.
– Det känns väldigt bra. Vi har många professionella musikarbetsplatser i stan, kanske fler än det är i en vanligt småstad (...) I samarbete med kommunen ska vi också se till att han eller hon får något att göra, säger Harstads borgmästare Marianne Bremnes till NRK.
Stockholm på gång
Bakom satsningen står bland andra Safemuse, som jobbar ihop med den internationella organisationen för yttranderfrihet i musiken – Freemuse. Safemuse har startats av norska musikerförbundet, norska popmusikerförbundet Nopa och svenska Skap.
Musikfristaden i Nordnorge ses som en slags pilotstudie, i vilken upp till fem nordiska städer ska ingå. Enligt Kulturnytt har exempelvis Stockholm kommit långt i utredningen på ämnet.