Foto: TT

Fryshuset ställer in spelning med black metal-band efter avslöjande om kopplingar till NMR

Uppdaterad
Publicerad

En granskning av tidningen ETC visar att två medlemmar ur black metal-bandet Marduk beställt propagandamaterial från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Efter avslöjandet ställer nu Fryshuset in bandets spelning under en kommande festival.

Den 27-28 april hålls metalfestivalen Stockholm Slaughter på Fryshuset i Stockholm. I en granskning av tidningen ETC framkommer att två medlemmar ur det svenska black metal-bandet Marduk som är bokade till festivalen, beställt propagandamaterial och litteratur från den nazistiska organisationen NMR. Därför ställs nu den planerade spelningen in.

– Vi har i samråd med arrangören kommit fram till det här. Det har inte kommit upp något nytt i dag som har ändrat vårt beslut som vi tog igår, säger Carin Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset till Kulturnyheterna.

”Det finns gränser”

Bandet har i flera år anklagats för att hylla nazismen genom både sin musik och skivomslag. Själva har de nekat till anklagelser, och hänvisat till att de är ”intresserade av historia”, skriver ETC.

Även en spelning med det norska bandet Taake, som tidigare kritiserats för att hylla nazism, ställs in. I våras ställde bandet in tio spelningar under en USA-turné efter att antifascistgruppen AFA och rapparen Talib Kweli anklagat bandet för antisemitism och islamofobi.

– Båda banden har spelat här många gånger tidigare under alla år. Men det finns gränser så klart och när vi tycker att inte känns som något vi stå bakom eller förknippas med så det ganska enkelt för oss att säga att det inte funkar.

Kände inte till beställningar

Marduks bokningsagent Olof Wikström säger till tidningen ETC att han inte känt till bandmedlemmarnas beställningar till NMR.

– Jag vill höra deras version först innan jag uttalar mig. Men har de sympatier med den rörelsen är det ett problem. Ideologiskt är det förkastligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.