Funktionsvarierade i upprop för bättre tillgänglighet på Sweden Rock

Uppdaterad
Publicerad

För få ramper, för få toaletter och dåliga möjligheter att ladda elrullstolar och andningshjälpmedel. Tillgängligheten för fysiskt funktionsvarierade på Sweden Rock Festival har stadigt blivit sämre de senaste tio åren, menar initiativtagarna bakom ett nätupprop för bättre tillgänglighet på festivalen.

Uppropet adresserar flera tillgänglighetsproblem på Sweden Rock Festival för personer med funktionsvariationer. Bland annat tar de upp att det inte finns tillräckligt med utrymme på handikapprampen.

– Sweden rock har fem stora scener och det finns bara en handikappramp, säger Viktor Johansson, en av initiativtagarna bakom uppropet, till SVT.

Rampen är både för trång och väldigt långt ifrån scenen, menar han.

– Du måste nästan sitta med kikare för att se nånting. Man vill ju känna atmosfären, man vill rocka, man vill vara in the middle of it oavsett eventuella ”hinder”, säger han.

Vill inrätta tillgänglighetsråd

Ett annat problem är tillgången på elektricitet för att ladda elrullstolar och andningshjälpmedel och att antalet handikapptoaletter har minskat.

– Tillgängligheten har sakta men säkert försämrats de senaste tio åren och nu kände vi att vi behövde reagera och skrika lite högre än vi gjort tidigare.

Uppropet har redan gett visst resultat i form av en etablerat kontakt med festivalen. Viktor och de andra initiativtagarna hoppas kunna ha ett möte med festivalledningen kring tillgänglighetsfrågor redan innan midsommar. Deras förhoppning är att tillsammans med festivalen inrätta en sorts tillgänglighetsråd.

– Vi brinner ju för rocken och vi vill verkligen att Sweden Rock ska bli världens mest tillgängliga festival, säger Viktor Johansson.

SVT Kulturnyheterna har sökt Sweden Rock Festival, utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.