• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oliver Stones dokumentär ”The Putin interviews” har sänts på amerikanska Showtime. Foto: Showtime/SVT

Fyra timmar med Putin sänds på Rysslands största tv-kanal

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnregissören Oliver Stones fyra timmar långa dokumentär om Vladimir Putin generar rubriker över hela världen.

Nu är serien avslutad i USA – och ska börja sändas på Rysslands största tv-kanal.

SVT:s Bert Sundström anar en president som kan ha lättat på garden och en regissör som lägger sig platt.

Det fjärde och sista avsnittet av Oliver Stones totalt fyra timmar långa intervjuprogram med president Putin sändes i USA på torsdagen. Stone har fått komma närmare den ryske ledaren än kanske någon annan intervjuare har gjort, och så här säger Stone själv om varför han gjort filmen: ”Om USA bestämmer sig för att se på Ryssland som en fiende måste USA anstränga sig för att förstå fienden.” Men att döma av de reklamsnuttar och fragment som släppts framstår Stone snarast som en beundrare av Putin. 

I Ryssland kommer filmen att börja visas på den största TV-kanalen, ”Första kanalen”, på måndag. Förväntningarna är höga, och förhandskommentarerna går ut på att Stones film kommer att vara en tydlig motbild till den som media normalt visar i USA. Att Stone alls fick möjlighet att genomföra det här projektet hänger troligen ihop med att Stone också intervjuat både Fidel Castro, och Hugo Chávez, än mer högljudda USA-kritiker än Putin själv.

LÄS MER: Oliver Stone gör dokumentär om Hugo Chávez

I förra veckan kommenterade Putins presstalesman Dimitrij Peskov filmen.

– Vi har inte sett den ännu, sa han då, men vi är väldigt nyfikna på att se hur Stone har behandlat allt sitt råmaterial.

Den fyra timmar långa filmen är resultatet av ett antal långa intervjuer och samtal Stone hade med Putin under två år med början 2015. Den sista intervjun genomfördes i februari i år, när Donald Trump hade efterträtt den av Putin så illa omtyckte Barack Obama. 

LÄS MER: Recension av ”Snowden”

Det finns nog främst två skäl till att filmen redan innan den visats har blivit så omskriven både i och utanför Ryssland. Det första är att Putin faktiskt verkar ha lättat på garden mer än någonsin. Och det inte inför en ryss, utan för en amerikan. Putin sägs vara personlig, öppen och relativt avslappnad, trots att alla samtal går genom tolk. 

Det andra skälet är att många av Oliver Stones kritiker hävdar att Stone lägger sig platt för Putin, inte ifrågasätter något av det presidenten säger utan själv fungerar som Putins propagandist. Om den bilden stämmer kan man förstås bara ta ställning till efter att själv ha sett filmen från början till slut. Jag själv har (ännu) inte gjort det.

En poäng som Stone själv framhäver är att Putin inte bara får tala länge, utan att han till skillnad från det normala i USA inte dubbas, utan textas, så publiken själv kan höra vad han säger. Och att lyssna länge till den ryska presidenten när han med egna ord förklarar sin syn på allt från USA, Ukraina och miljöförstöring till hur han ser på sina barn och barnbarn kan nog vara givande för alla. Oavsett hur man ser på Vladimir Putin och Oliver Stone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.