Game of Bokmässan – slaget om Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1985 har bok- och biblioteksbranschen en gång om året samlats i Göteborg. Hittills under samma tak.

Men i år är det annorlunda. Nu vill tre olika mässor samma sak: att du och författaren Ngũgĩ wa Thiong'o kommer till just dem.

Vid det här laget vet de flesta (som vill veta) hur allt började.

Bokmässan gav grönt ljus till högerextrema Nya tider att medverka även på årets upplaga av Bok- och bibliotek i Göteborg. Beslutet föll inte i god jord hos alla.

Ett upprop om att bojkotta mässan startade. Omkring 150 författare skrev under det. Även flera av de utställande förlagen riktade krav på att Bok- och bibliotek om att se över Nya tiders inbjudan.

LÄS MER: 150 författare i upprop – vill inte delta på Bokmässan

LÄS MER: Förlag kräver bokmässan  på svar om Nya Tider

Nya mässor dyker upp

I maj presenteras nyheten att en ”alternativ bokmässa” med namnet ”Scener & samtal” ska hållas på Litteraturhuset och Världskulturmuseet i Göteborg, istället för på Svenska mässan där stora bokmässan håller hus.

LÄS MER: De startar alternativ till Bokmässan

Och nu ansluter sig även tidningen ETC och bokförlaget Leopard till utbudet. De tänker hålla en separatistisk, politiskt röd-grön mässa, som går under namnet ”Bokmassan”.

Nu ska alltså tre olika litteraturtillställningar med tre olika arrangörer hållas samma helg i Göteborg. Frågan är hur affischnamnen på författare och debattörer ska fördelas.

De var gäng sedan tidigare

SVT-medarbetaren och författaren Daniel Sjölin tycker att uppdelningen bara understryker grupperingar som redan finns. 

– Det är olika nätverk som funnits under en lång tid. Det kanske inte syns på den normala mässan, men det är inte som att alla författare umgås med varandra – det finns olika nätverk och nu när de får olika lokaler blir det tydligare, säger han.

Till ”Scener & samtal” kommer bland andra Gudrun Schyman, Kristina Sandberg och Johannes Anyuru.

Bokmassan lockar med Maria Sveland, Mattias Gardell och Lo Kauppi.

Och årets upplaga av Bok och bibliotek i Göteborg skyltar med namn som den indiska författaren Arundhati Roy och ständige Nobelpriskandidaten Ngũgĩ wa Thiong'o från Kenya.

–  På ett sätt har den stora bokmässan förlorat lite av sin status i och med detta. Och frågan är hur man ska lösa det i fortsättningen. Men för konsumenten är det ingen jättestor skillnad. Det är fortfarande en helg i litteraturens tecken, fast på olika platser, säger Daniel Sjölin. 

Jakten på Ngũgĩ wa Thiong'o

Som konsument lär du ändå vara varse om att mässorna slåss om dig. Och om vilka namn som kan tänkas locka dig till just dem. Konflikten blev tydlig när Ngũgĩ wa Thiong'o valde att ställa in sin medverkan på Bok & bibliotek. Enligt uppgift i ”solidaritet med de som bojkottar mässan på grund av Nya tiders närvaro”.

LÄS MER: Författaren Ngũgĩ wa Thiong'o

Tråkigt, tyckte bokförlaget Volante, som skulle arrangera författarens medverkan på Bok & bibliotek.

– Vi vill fortfarande att Ngũgĩ wa Thiong'o kommer hit. Vi har ställt frågan och väntar på svar. Vi stödjer författarens position i detta, men det finns flera andra plattformar för honom att komma till, säger Tobias Nielsén, vd och förlagschef på Volante. 

Alla vill ha Ngũgĩ wa Thiong'o Foto: Grafik: Kalle Fürst SVT

Nu vill både Bokmassan och Scener & samtal att wa Thiong'o ska besöka dem istället.

LÄS MER: Alternativ bokmässa presenterar sitt program

Olav Fumarola Unsgaard, projektledare för Bokmassan, söker just nu Ngũgĩ wa Thiong'o för att bjuda in honom till ETC och Leopards alternativa scen i Göteborg.

– Ngũgĩ wa Thiong'o är en av världslitteraturens skickligaste och starkaste röster och det vore en stor förlust om han inte talade i Göteborg. Därför är han hjärtligt välkommen till oss, säger han.

Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg och initiativtagare till Scener & samtal, säger:

– Vi jobbar på att få hit Ngũgĩ wa Thiong'o, men jag kan inte säga för mycket.

Vad gäller då?

Så, vart ska du litteraturintresserade ta vägen?

Daniel Sjölin reder ut:

Bok & bibliotek: 

– En mässa som domineras av de stora, medialt genomslående författarna. En stor marknadsplats och ett utmärkt ställe att gå till för en allätare. Här finns det mesta: fack-, barn-, ungdom- och finlitteratur. Och så vidare. 

Scener & samtal:

– Här finns mycket ung litteratur och flera av de som startade bojkotten av Bok & bibliotek finns här. Många kommer från poesihållet. Det är spännande författarskap som kanske annars drunknar lite i den stora mässan. 

Bokmassan:

– En politiskt vänsterorienterad variant. Här finns den politiskt intresserade litteraturen och de som är intresserade av den. Samhällsfrågor och debatt.

Vad gäller för vilken mässa?

Bok & bibliotek: 

Pågår mellan 28/9 och 1/10

Pris: Entré vuxen 190 kr, seminariekort mellan 1.205 kr och 3.350 kr

Plats: Svenska mässan i Göteborg

Scener & samtal:

Pågår mellan 29/9 och 30/9

Pris: 0 kr – 100 kr

Plats: Litteraturhuset och Världskulturmuseet i Göteborg

Bokmassan:

Pågår mellan 29/9 och 30/9

Pris: Gratis

Plats: Avenyn i Göteborg (mer exakt plats meddelas senare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.