I samband med Veckans brott och Kulturnyheternas granskning av våldsskildringarna inom den svenska gangsterrapscenen har flera frågor hamnat på agendan: Är gangsterrap en väg in i eller ut ur kriminalitet? och romantiserar musikgenren kriminalitet eller är det bara en skildring av en våldsam verklighet?
Det är frågor som debatterades i Veckans brott under tisdagen.
”Fritidsgårdar understödjer budskapet”
I studion fanns bland annat Gustaf Lantz, Socialdemokratisk riksdagsledamot, som vill att fritidsgårdar som finansieras av skattepengar ska sluta spela gangsterrap. Under debatten gjorde han ett uppmärksammat uttalande.
– Jag tycker att det finns ett sorts självskadebeteende i vårt samhälle: å ena sidan satsar vi jättemycket pengar på att bli av medskjutningarna och å andra sidan har vi fritidsgårdar som understödjer budskapet, sade Gustaf Lantz, i Veckans brott.
Riksdagsledamoten har fått mothugg, både från politiskt håll och i flera medier.
I Sydsvenskan jämför musikkritikern Gabriel Zetterström diskussionen om gangsterrapens eventuella inflytande med en debatt som på 1980-talet handlade om att hårdrocken kunde leda till att de som lyssnade på genren blev satanister.
Ger röst åt de som inte hörs
Han drar också paralleller till poeten Yahya Hassan, som debuterade 2013 med diktsamlingen Yahya Hassan – en våldsam uppväxtskildring som bland annat kritiserats för sin porträttering av islam. Zetterström menar att Hassan, precis som gangsterrapparna, säger något om vår samtid, bara det att poeten har en ”helt annan finkulturell plattform att stå på”.
”Man behöver inte sympatisera med Yahya Hassans vulgära skildring av islam, man får tycka att de svenska gangsterrapparnas frekventa användande av ordet ”glock” nästan blir parodiskt, men oavsett så är deras texter vittnesmål och berättelser om samhället.”, skriver han.
Jonan Lindqvist riktar i en krönika i Göteborgsposten skarp kritik mot Gustaf Lantz uttalande. ”Det är /.../ oerhört tröttsamt att människor med makt /.../ allt oftare tycker att artister ska vara trevliga och underhållande.”. Det är, enligt Lindqvist, en ”farlig inställning”.
”En tröttsam pseudodebatt”
På Aftonbladets ledarsida beskriver Lotta Ilona Häyrynen hela samtalet som en pesudodebatt. ”Självklart ska kulturen och musiken få handla om verkligheten. /.../ Eftersom musik för många blir ett andningshål i en risig vardag. Och det blir inte bättre när politiker som Gustaf Lantz hellre vill rätta i hur den vardagen skildras än att göra någonting åt de verkliga problemen.”, skriver hon och tycker att ”debatten om den skadliga ungdomskulturen börjar bli både förutsägbar och tröttsam.”