Frida Beckman som är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet sitter i ett bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Historiskt sett har man tänkt att genus handlat om kvinnor”, säger Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: Rebecka Haglund

”Nya” genusfrågan som dominerar valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i USA handlar om en rad stora sakpolitiska frågor: ekonomi, immigration, abort, krig och konflikt. Men det finns också en kulturfråga som löper som en röd tråd genom det mesta, den om genus.

– Genus, i alla fall historiskt, har man tänkt mest att det handlar om kvinnor på något sätt. Men jag skulle säga att den viktigaste genusfrågan i det här valet handlar egentligen om maskulinitet, säger Frida Beckman som är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Lägger fokus på sociala medier

En sak som både republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas Kamala Harris har gemensamt är att de i mångt och mycket undviker etablerade medier berättar Christian Christensen som är professor i journalistik vid Stockholms universitet.

USA-val 2024

– Jag tror att etablerade medier i USA har tappat en ganska stor del av sin makt, säger Christian Christensen.

Christian Christensen som är professor i journalistik vid Stockholms universitet står i en korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet Foto: Rebecka Haglund

Mer om kulturen i det amerikanska presidentvalet blir det i Kulturnyheterna Special: Woke-valet som sänds tisdagen 22 oktober klockan 22.00 i SVT2 eller när du vill i SVT play .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet