Regissören Mariam Chachia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår film anklagas för att vara politisk, men det är inte sant. Vi berättar bara vad som hände”, säger Mariam Chachia. Foto: Siarhiej Kanaplianik

Georgiska kulturarbetare slår larm: ”Närmar oss en diktatur”

Uppdaterad
Publicerad

Georgien firar sin nya kandidatstatus till EU. Samtidigt larmar kulturarbetare i landet om en statlig häxjakt på fri konst.

– Censur är inget nytt, men nu närmar vi oss steg för steg en diktatur, säger Lika Chapidze, översättare.

Dokumentärfilmen “Magic mountain” handlar om ett tuberkulossjukhus vid foten av ett berg. En enligt sägen magisk plats – och en känd institution i landet.

Filmen slutar med att sjukhuset köps och rivs av Bidzina Ivanisjvili, före detta premiärminister och grundare av regeringspartiet Georgisk dröm. Ofta anklagad för att fortfarande indirekt styra partiet. Inför valåret 2024 återvänder han till politiken. Nu som hedersordförande för partiet.

– Vår film anklagas för att vara politisk, men det är inte sant. Vi berättar bara vad som hände, säger Mariam Chachia.

Anklagas för lögn av minister

I en tv-intervju säger Georgiens kulturminister, Thea Tsulukiani, att Mariam Chachia har ljugit, eftersom filmens upplösning inte fanns med i originalmanuset som den tilldelats statligt stöd för. Nu vill ministern driva igenom en lag som kräver att filmer som gör anspråk på offentliga medel, inte får avvika från ett godkänt manus.

– Problemet är att man inte på förhand kan bestämma vad som ska hända när man skildrar verkligheten, säger Nik Voigt, som regisserat tillsammans med Mariam Chachia.

Partitrogna på chefsposter

Flera georgiska kulturinstitutioner har nyligen omorganiserats. Chefer på bland annat museum och teatrar har fått sluta och ersatts av individer med en mer partitrogen profil.

– Om man får bidrag från staten är det underförstått att man förväntas hålla sig inom vissa ramar, säger Lika Chapidze, översättare från svenska till georgiska, som tillsammans med ett hundratal litteraturkollegor skrivit under en bojkott mot kulturdepartementet.

Vägval väntar

På samma sätt bojkottar många filmarbetare nu statliga medel, institutioner och priser. De grundar nya organisationer och söker finansiering på annat håll.

– Vi har två vägar att välja på. Vi kan gå mot Europa och uppfylla de krav som ställs på oss för att gå med i EU. Eller så blir det som i Ryssland. Det som händer med kulturen nu liknar det som redan har hänt där, säger Lika Chapidze.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Thea Tsulukiani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.