Ur filmen ”Concidering Violence”. Foto: Story

Göran Hugo Olsson tävlar på Sundance-festivalen

Publicerad

Nya dokumentären ”Concerning Violence” har blivit uttagen att tävla på USA:s största indiefilmfestival.

– Det känns toppen. När man gör en sådan här film vill man att det ska nå ut till så många som möjligt, och Sundance är en skitbra chans att göra det, säger Göran Hugo Olsson till Kulturnyheterna.

I sin nya dokumentär ”Concerning Violence” använder han nyupptäckta arkivbilder för att teckna en bild av den afrikanska frihetskampen.

”Förklarar kolonialismens efterverkningar”

Filmen är löst baserad på Frantz Fanons bok ”Jordens fördömda”.

– Vi har lyckats gestalta en faktabok som förklarar så många saker, som efterverkningarna av kolonialismen och hur de skapar orättvisor i världen, säger Göran Hugo Olsson.

Hiphopartisten Laryn Hill leder tittaren genom filmen som berättarröst.

Prisades för senaste filmen

Göran Hugo Olssons senaste film, ”The Black Power Mixtape 1967-1975”, belönades med en Guldbagge och vann även pris på Sundance:

– Jag hade inte ens fattat att det var en tävling förrän jag vann, berättar han. The Black Power Mixtape blev en jättesuccé och har betytt mycket för många. Jag kan inte ens försöka leva upp till det.

Sundance-festivalen äger rum i januari nästa år. ”Concidering Violence” är nominerad i den internationella dokumentärkategorin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.