Ulf Celen arbetade som snickare på Göteborgsoperan 2019 och är kritisk till säkerhetsarbetet i snickeriet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Celen arbetade som snickare på Göteborgsoperan 2019 och är kritisk till säkerhetsarbetet i snickeriet. Foto: SVT/Privat

Göteborgsoperan kritiseras för bristande säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket pekade på allvarliga brister på Kungliga Operan i Stockholm, efter att en scentekniker avlidit i en arbetsplatsolycka.

Nu riktas kritik även mot säkerhetsarbetet på Göteborgsoperan.

Sju incidenter har rapporterats på Göteborgsoperan sedan 2015. Till exempel fick en person fingertopparna avskurna 2017 och senast i år skedde en elolycka. Ulf Celen arbetade som snickare i Göteborgsoperans verkstad under 2019.

– Operan är på en stenåldersnivå vad gäller säkerhet. I verkstäderna fanns inget säkerhetstänk överhuvudtaget, säger Ulf Celen. 

Ingen fallutrustning

Han berättar att snickarna fick arbeta på hög höjd utan skyddsutrustning och med osäkra stegar.

– Vi jobbade helt utan fallskydd och klättrade i torn som var 10 meter höga. Vi arbetade även uppe på en platå och fick klättra upp dit med vårt material på stegar utan fallskydd eller räcken, säger han.  

Arbetsmiljöföreskrifter fastslår att stege ska användas som sista utväg och fallrisker alltid vara förebyggda.

Enligt Ulf Celen saknades även luftrenare i snickeriet, vilket behövs för att skydda mot skadliga dammpartiklar.  

Kulturnyheterna har pratat med flera hantverkare som arbetar eller har arbetat i snickeriet på Göteborgsoperan fram tills nyligen. Flera berättar att säkerheten brast under den här tiden. Några menar att situationen är bra eller har förbättrats på senare tid medan andra anser att få saker förändrats.

Göteborgsoperan: “Vi har ett bra säkerhetsarbete”  

Efter krav från Arbetsmiljöverket förbättrade då operan sina rutiner kring rapportering av olyckshändelser. 

Viveka Fonsmark, HR-chef på Göteborgsoperan, håller inte med om att operans säkerhetsrutiner brister.  

– Vi har ett bra säkerhetsarbete på Göteborgsoperan, sen är det klart att arbetsmiljöarbetet ständigt pågår, säger hon.  

Viveka Fonsmark säger att det fanns säkerhetsrutiner och skyddsutrustning under 2019. Enligt henne fanns det även luftrening i snickeriet och en mätning visade bra värden. 

– En chef upptäckte att vi hade medarbetare som inte följde säkerhetsrutinerna och stoppade arbetet med omedelbar verkan. Efter det har vi infört en skyddsrond, som har med varje projekt att göra, även i tillverkningsenheterna.

Arbetsplatsolyckor på Göteborgsoperan

Under de senaste 10 åren har flera arbetsplatsolyckor anmälts på Göteborgsoperan.

2015 får en kvinna sina fingertoppar avklippta i en skärmaskin för papper. Kvinnan arbetade på rekvisita-avdelningen.

2017 får en person sina fingertoppar avhyvlade i en maskin på snickeriet. Det visar sig att det inte fanns någon dokumenterad kontroll av maskinen. Arbetsmiljöverket kräver att maskinerna kontrolleras och att anställda använder skydd vid hantering av maskinen. Operan upprättar en handlingsplan för kontroll av maskiner och systematiskt säkerhetsarbete.

2017 faller en person över en planka på scenen och bryter armbågen i fallet. Arbetsmiljöverkets inspektion visar att det finns rutiner för undersökningar av arbetsförhållanden på operan, men att det saknas rutiner för fortlöpande riskundersökningar och riskbedömningar för olika uppsättningar.

2020 slår en person foten på en tröskel under en repetition på scenen. Scenen snurrade och personen föll av scenen och slog i huvudet samt råkade bita sig i tungan. Personen fick åka till akuten och ådrog sig smärtor i ländrygg.

2020 välter ett stativ med tyg och en person faller av scenen. Personen skadar benet, axel, höft och handled i fallet. Läkare konstaterar en blödning på lårmuskeln. Operan beslutar att säkerhetsvakter som kontrollerar vridningen av stativet ska ha nödstopp på sig.

2021 blir en person instängd i ett rum där man färgar och sprutmålar kostymer och kostymdelar, på grund av att ventilationssystemet i rummet har slutat att fungera. Den instängda personen får kontakt med kollegor utanför som lyckas få upp dörren. Den instängda personen beskriver hur hen kände av ett stort tryck i huvudet, bankade och ropade samt greps av panik. Efter inspektion låter operan ventilationen gå oavbrutet i rummet och planerar att sätta upp ett nödstopp kopplat till ventilationen.

2023 träffar en elektriker en strömförande kabel när han borrar hål i en innervägg. Personen får ström genom ena handen upp till armbågen men klarar sig utan skador. Efter krav från Arbetsmiljöverket förbättrar operan sina rutiner vid elolyckor och sin rapportering av olyckshändelser.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.