För andra året i rad firas graffitins dag, på initiativ av bland annat Graffitifrämjandet Stockholm.
Även i år blir evenemanget corona-anpassat. Från ett tiotal svenska städer – och från Delhi i Indien – strömmas evenemanget live.
På flera håll är det också öppet för allmänheten att prova på att måla.
– Syftet är att ge folk ett tillfälle att titta in i kulturen och se den här fina gemenskapen som finns vid väggarna där vi ses och målar, säger Sven från Svenska graffare podcast, som också är med och arrangerar.
Vill diskutera det kontroversiella
Syftet är att fira graffitin, men också bjuda in till en bredare diskussion.
– Vi vill lyfta fram och diskutera hur man uttrycker sig i det offentliga rummet. Vi vill inkludera de mer kontroversiella elementen inom graffitin, så som taggar, som de flesta ser som skadegörelse, säger Sven.
Han menar att taggar är svårast att utföra, rent tekniskt, jämfört med att måla på en öppen vägg under kontrollerade former.
– En bra tagg, en bra handstil, är nånting du har sekunder på dig att utföra och placeringarna är stressiga ofta också. Det är en form av kalligrafiska kvaliteter och det vore kul om fler icke-invigda fick förstå det bildspråket och motivationen till varför man gör det, säger han.
”Makthavarna är med på det”
I Helsingborg firas dagen i samband med Gåsebäcksfesten, där man också kan ta del av annan gatukultur så som breakdance-battles. 55 graffitikonstnärer kommer delta och måla på en 400 meter lång vägg.
Sven från Svenska graffare podcast är nöjd med att kommunen är med och sponsrar festivalen.
– Graffiti har mötts av nolltolerans i Sverige, från 80-talet fram till ganska nyligen. Så jag är glad för att makthavarna är med på det här tåget och förstår att när man uttrycker sig i det här formspråket på en öppen vägg, så är det inget problem. Det är ganska frikopplat från skadegörelse, säger han.
– Jag är glad att graffiti har blivit mer allmänt accepterat.