Molly Sandén. Foto: Christine Olsson/TT

Prisregn över Molly Sandén: ”Det här är otroligt stort”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen utsågs årets starkast lysande stjärnor inom svensk musik i den 37:e upplagan av Grammisgalan. Artisten Molly Sandén gick segrande ur tre av de totalt fem kategorier hon var nominerad i.

– Jag vill tacka de viktigaste av alla, ni som lyssnar på musiken. Det här är vårt pris!, ropade Molly Sandén i samband med sitt tacktal.

Under torsdagen samlades Sveriges musikelit, under ledning av programledarna Amie Bramme Sey och Rennie Mirro, på Annexet i Stockholm för årets upplaga av Grammisgalan där prestationer inom den svenska musikscenen under det gångna året uppmärksammas.

Favorittippade Molly Sandén gick segrande ur tre av de totalt fem kategorier hon var nominerad i. Förutom att hon tog hem två statyetter för Årets Pop och Årets album, stod det i slutet av galan klart att hon även vann i den prestigefulla kategorin Årets artist.

”Det här är vårt pris”

– Det här är otroligt stort. Jag vill tacka de viktigaste av alla, ni som kommer på konserterna och ni som lyssnar på musiken. Och jag vill tacka er som var där när jag själv knappt visste vad jag höll på med. Det här är vårt pris, ropade Molly Sandén när hon tog emot priset.

Hiphopartisten Einár var även han nominerad till Årets artist, men fick nöja sig med vinst i två andra kategorier: Årets hiphop, där striden stod mellan Ozzy, Dree low, Parham och Z.E, och Årets nykomling för albumen Första klass och NUMMER 1.

Avicii prisades i två kategorier

Låtskrivaren och producenten Tim ”Avicii” Bergling, som gick bort i april 2018, var dubbelt nominerad och tilldelades pris i båda kategorierna. Hans låt SOS (feat. Aloe Blacc) tilldelades pris i kategorin Årets låt, och fick stående ovationer, och det postuma albumet TIM hyllades med en statyett i kategorin Årets Elektro/Dans tidigt under kvällen. 

I ett känslosamt tal lyfte Aviciis kollega och vän Carl Falk problemet med sådant som psykisk ohälsa och stress i musikbranschen.

– Svårigheten i att inte förstöra något utan istället förfina det, det har varit en utmaning. Utbrändhet, oro, stress och ångest är en stor del av den bransch vi jobbar i. Våga visa er svaga och ta hand om varandra, sade Carl Falk under galan. 

Roxette tilldelades Årets hederspris

Den nyligen bortgångna artisten Marie Fredriksson från Roxette hyllades i samband med galan. Publiken ställde sig upp och skålade för artisten, och för bandet som också tog emot Årets hederspris.

”Briljanta, tidlösa poplåtar” och ”änglalika röster”, löd utdrag ur juryns motivering, när Marie Dimberg som är mångårig manager och god vän till Marie Fredriksson tog emot priset.

– Oräkneliga ettor, flera PR-varv runt jorden, det är svårt att förstå vad Roxette betydde för svenskt musikliv. Jag kan inte tänka mig en mer värdig vinnare än Roxette och Marie Fredriksson och Per Gessle, sade hon.

Här är årets pristagare

Årets album: Molly Sandén – ”Det bästa kanske inte hänt än”

Årets alternativa pop: Amason – ”Galaxy I” 

Årets artist: Molly Sandén 

Årets dansband: Arvingarna – ”I DO” 

Årets elektro/dans: Avicii – ”TIM” 

Årets folkmusik: Willemark/Knutsson/Öberg – Svenska Låtar

Årets hiphop: Einár – ”Första Klass” 

Årets hårdrock/metal: Candlemass – ”The Door to Doom” 

Årets jazz: Martin Hederos – ”Era spår” 

Årets klassiska: Dan Laurin och Höör Barock – ”Golovinmusiken/The Golovin Music”

Årets kompositör: Maria Jane Smith och Victor Thell 

Årets låt: Avicii – ”SOS” (feat. Aloe Blacc) 

Årets musikvideo: Vedran Rupic – Salvatore Ganacci – Horse

Årets nykomling: Einár – ”Första Klass/NUMMER 1” 

Årets pop: Molly Sandén – ”Det bästa kanske inte hänt än”

Årets producent: Ilya Salmanzadeh 

Årets rock: Hurula – ”Klass” 

Årets textförfattare: Ibrahima Erik Lundin Banda – ”Zebrapojken”

Årets visa/singer-songwriter: Håkan Hellström – ”Illusioner” 

Årets hederspris: Roxette 

Årets specialpris: Lasse Höglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.