Rapparen Yasin Byn har suttit häktad sedan nyårsafton men nekar till anklagelserna. Foto: SVT Edit

Flera grammisnomineringar till åtalade Yasin

Uppdaterad
Publicerad

Den brottsåtalade rapparen Yasin har nu totalt fyra grammisnomineringar, bland annat i kategorin årets artist. Han står samtidigt åtalad, misstänkt för att ha varit delaktig i planeringen av en uppmärksammad kidnappning förra året.

Kontroversielle hiphopartisten Yasin är nominerad till fyra grammisar i år: Årets album, årets hiphop, årets textförfattare och årets artist i samtliga fall för albumen ”98.01.11” och ”More to life”.

Yasin står just nu åtalad för stämpling till grovt brott och sitter frihetsberövad sedan nyårshelgen. Artisten själv nekar till brott. Redan när Yasin greps uppstod en intensiv debatt om huruvida hans musik borde få spelas i radio, på Spotify – och om det var rätt av P3 att nominera honom till P3 Guld-galan, där han tilldelades två priser i sin frånvaro.

Grammisledningen vill inte medverka i en intervju med Kulturnyheterna men skriver i en kommentar: ”(...) vi anser att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Om vi inte kan dra den gränsen riskerar vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar.”

Kulturnyheterna söker Yasins advokat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.