Kommissionens ordförande Helena Jäderblom riktade bland annat kritik mot Utrikesdepartementet. Foto: TT

Granskningskommissionen om hanteringen av Dawit Isaak och Gui Minhai: ”Finns brister”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningskommissionen överlämnade under förmiddagen sin granskning av arbetet med att försöka uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai som sitter fängslade utomlands.

Granskningskommissionen har granskat arbetet regeringen, utrikesdepartementet och utlandsmyndigheterna gjort för att uppnå en frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai.

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Gui Minhai, en svensk-kinesisk förläggare och författare, sitter fängslad i Kina sedan 2015. Sverige har inte beviljats konsulärt eller annat tillträde till Dawit Isaak sedan han fängslades, och inte till Gui Minhai sedan 2018.

Utredning av Granskningskommissionen

Kommissionens ordförande Helena Jäderblom inledde presskonferensen med att säga att regeringen och de övriga myndigheterna har arbetat intensivt och med stort engagemang i båda fallen, och att de inte har sett någon period av passivitet. Kommissionen har dock hittat brister i arbetet. Framför allt när det kommer till de inledande skedena, utredningen av grundläggande fakta, och rättsliga analyser.

– Det är viktigt att agera tidigt i politiskt känsliga fall. Man bör skyndsamt identifiera och analysera olika handlingsalternativ. Frigivningsarbete skulle också förenklas och förbättras om det fanns en samanställning av grundläggande fakta tillsammans med viktiga händelser, säger Helena Jäderblom.

– Det bör även regelmässigt göras rättsliga analyser om mänskliga rättigheter har kränkts, och vad den nationella rätten säger i landet man är fängslad i.

Helena Jäderblom framför även kritik mot att svenska myndigheter inte reagerade starkare när Gui Minhai kidnappades från Thailand, och hanteringen av ett försök att transportera honom till Beijing med tåg, då kinesisk polis intog tågvagnen och släpade ut Minhai framför de svenska tjänstemännen.

Kritik mot UD

Helena Jäderblom riktar också kritik mot Utrikesdepartementet för att kommissionen inte fått ta del av alla uppgifter och handlingar i Dawit Isaaks konsulära akt. Enligt UD beror det på att de maskade detaljerna inte är relevanta för kommissionens betänkande.

– Det är en brist. Kommissionen har inte kunnat göra en fullständig granskning av fallet, säger Helena Jäderblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.