Foto: Scanpix

Greklands regering släckte ner statlig TV

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt stängdes både den statliga televisionen och radion ner i Grekland.

Tusentals personer skyndade till ERT-huset i Aten efter beskedet, för att visa sitt stöd. Även socialistpartiet Pasok, som ingår i koalitionsregeringen, visade sitt missnöje men hotade inte att lämna regeringssamarbetet.

– Det var en stor chock. Vi väntade oss att det kanske skulle bli några uppsägningar men vi väntade inte en nedläggning, säger Odin Linardatou, nyhetschef på den statliga grekiska televisionen.

På tisdagen kom något av ett chockbesked från Greklands konservativa regering: Man tänker tillfälligt stänga ner den statligt drivna televisionen och radion, trots livliga protester från fackförbund och mindre koalitionspartners.

SVT:s korrespondent Malin Syrstad rapporterade på tisdagen från tv-huset i Aten, som då ockuperades av de anställda. Utanför hade tusentals människor, bland andra journalister och politiker, samlats för att demonstrera.

– De stack precis ut en EU-flagga genom fönstret och brände den, berättar Malin Syrstad för Aktuellt.

”Grekland är en demokrati”

Den grekiska regeringens talesman Simos Kedikoglou meddelade på tisdagen att mediebolaget ERT:s radio- och tv-kanaler kommer att släckas ner tidigt på onsdagen.

– Hur kan en demokrati som Grekland inte ha statlig television? Det är fruktansvärt, säger Odin Linardatou till Rapport.

Regeringens talesman beskriver företaget som ”ett hav av slöseri” och sa att ERT kostar tre till sju gånger så mycket som andra tv-kanaler, trots att man bara har hälften så många tittare som en privat tv-kanal i genomsnitt.

Fackförbunden: Vi sänder ändå

De 2.500 anställda blir permitterade tills företaget drar igång igen. Den närmsta tidsangivelsen för det löd i dag ”så snart som möjligt”. Det är oklart hur många av tv- och radiomakarna som kommer få återgå till sina jobb.

Fackförbund som representerar ERT-anställda på tre markbundna tv-kanaler, en satellitkanal och i radio ämnar hålla igång kanalerna ändå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.