Kinesiska ambassaden trappar upp tonläget mot svenska medier

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation hålls utanför kinesiska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma att den svensk-kinesiske förläggaren har suttit fängslad i tre år. Samtidigt har ambassaden det senaste halvåret trappat upp tonläget mot både medier och politiker, menar Expressens kulturchef Karin Olsson.

I juli rapporterade Kulturnyheterna att politiker och journalister som undertecknat ett upprop för att frige Gui Minhai kontaktades av kinesiska ambassaden. I ett mejl, undertecknat ambassaden, anklagades Gui för allvarliga brott.

Sedan dess har en avvisning av kinesiska turister från ett svenskt vandrarhem blivit stora nyheter i Kina och ambassaden har avkrävt en ursäkt från SVT efter att programmet Svenska nyheter skämtat om händelsen.

Högt tonläge från ambassaden

– Tonläget har skruvats upp på ett ganska extremt sätt. Den nya ambassadören (som tillträdde hösten 2017) hänger ut enskilda journalister på sin sajt, kritiserar Expressen och andra stora medier för sin bevakning av Kina och smutskastar Gui Minhai, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen som var på plats på demonstrationen.

Även Vänsterpartiet och dess partiledare Jonas Sjöstedt har fått arga brev från kinesiska ambassaden.

– Det här verkar bli ett mönster. När någon säger något, så ingriper ambassaden och vill trycka till för att man inte ska uttrycka sig på det här sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.