Så påverkas ljusfestivalerna av elkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Från Umeå höstljus till Nobel week lights och Borås Bright art – under vinterhalvåret lyser ljuskonsten upp vårt mörka land. Men hur påverkas evenemangen av energikrisen? Kulturnyheterna guidar.

Det är lätt att tro att storskaliga ljuskonstverk slukar energi. Men samtliga ljusfestivaler som Kulturnyheterna varit i kontakt med använder energisnål LED-belysning. De flesta har även dragit ned på den totala belysningstiden i år.

Varför genomförs ljuskonstutställningar trots elkrisen? I videon ser du hur bland annat Nobel week lights och Borås Bright art resonerar – och ser lite av konsten!

I faktarutan nedan listas ett urval av ljusfestivaler och deras anpassningar.

Ljuskonst i Sverige 2022 – ett urval

Nobel week lights:  3 december – 11 december

Sedan tre år tillbaka hålls ljuskonstfestivalen Nobel week lights under Nobelveckan i Stockholm. Konstverken är inspirerade av nobelpristagarnas arbete och i år kan man bland annat se konst av internationella stjärnor som Ai Weiwei. Programmet bjuder på alltifrån stora projektioner till interaktiva verk som reagerar på besökarnas rörelser. Festivalen har tagit hjälp av bland annat Energimyndigheten och sänker årets elförbrukning med 40 procent.

Borås bright art: 28 oktober – 26 februari 

Borås konstmuseum har just nu en stor utställning med internationell ljuskonst som visas både i konstmuseet och ute i staden. Medverkar gör både svenska konstnärer som Mikael Ericsson och internationella namn som Matej Bizovičar och Aleksandra Stratimirović.

Museet använder timers och har tagit hjälp av elingenjörer för att effektivisera. De stänger utomhusdelen av utställningen sex veckor tidigare än planerat och är beredda att göra fler anpassningar om läget kräver.

Allt ljus på Uppsala: 3 – 20 november

Energieffektivitet och hållbarhet är ett av festivalens kriterier. I år visas 12 verk i 17 dagar samt en del aktiviteter. Festivalen uppskattar att energiförbukningen ett normalt år ungefär motsvarar vad en villa förbrukar under en månad, men i år minskas också belysningstiden med 30 procent.

Umeå Höstljus: 28 oktober – 20 november

”Många installationer är färgfilter på befintliga armaturer och kostar därmed inget extra i el. Vissa platser är mörka och behöver mer belysning för att inte upplevas otrygga. Andra platser släcker vi ned för att få mörkt för att installationerna ska synas och elfrågan blir därmed ett nollsummespel. Vissa tänds bara när man går förbi eller interagerar. Någon är med stearinljus som barn själva tar med och tänder. Ett par drivs med batteri. Belysning sker med LED.” skriver projektledaren och landskapsarkitekten Magnus Lingegård till Kulturnyheterna. Mer om Höstljus kan du läsa här.

Norrköping light festival: 25 november – 31 januari

stadens hemsida står att ”Kombinationen av att använda energisnål julbelysning och korta ner perioden bidrar till att viktiga värden för Norrköping kan uppnås trots rådande situation inom energisektorn.” samt att ”Flera av ljusinstallationerna är placerade på platser som annars är mörka och kan upplevas otrygga under vinterhalvåret.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.