Guide: Så går röstningen till i Melodifestivalens final

Uppdaterad
Publicerad

Vilka sitter i internationella juryn? Hur fördelas tittarrösterna? Och vad händer om två bidrag får lika många poäng? SVT Nyheters Melodifestival-reportrar Helin Pakdemir och Andreas Söderlund guidar till hur omröstningen går till i finalen.

Hur fördelas poängen?

Totalt delas det ut 928 poäng fördelat på artisterna under finalen. De internationella jurygrupperna och tittarna delar ut 464 poäng poäng var.

Det är däremot inte den totala röstmängden som avgör. Den internationella juryn är uppdelad i åtta grupper baserat på länder. Varje jurygrupp ger artisterna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 eller 12 poäng på det sätt som vi numera är vana vid att se det i både Eurovision och i Melodifestivalen.

Det som kanske är mindre känt är att även tittarrösterna omvandlas till poäng och fördelas i åtta olika grupper. De olika tittarröstgruppernas poäng fördelas precis som i juryn genom att tittarrösterna omvandlas till 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 eller 12 poäng till artisterna från var och en av de åtta olika tittarröst-grupperna.

Hur omvandlas tittarrösterna till poäng?

Tittarrösterna fördelas i sju olika grupper baserat på app-röstarnas ålder plus en grupp som består av samtliga telefonröster. Åldersgrupperna är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och de som är 75 år eller äldre.

Det bidrag som de som är 3-9 år ger fler röster åt får alltså 12 poäng från den tittarröstgruppen. Det bidrag som får näst mest röster från den gruppen får 10 poäng och så vidare. Och så där fortsätter det i grupp efter grupp tills totalt alla poäng delats ut. I programmet får vi däremot inte det här redovisat. Där får vi bara se den totala poängmängden som tittarna ger till bidrag efter bidrag.

Vilka sitter i internationella juryn?

Juryn består av åtta olika grupper från åtta olika länder. Totalt fem personer får delta i varje jurygrupp. De ska vara i åldrarna 15-65 år och ska enligt riktlinjerna ha ”ett musikaliskt intresse och / eller vara en bra representant för den breda vanliga musiksmaken i landet”.

Här är jurymedlemmarna i Melodifestivalen 2021:

Albanien:

Elton Deda, sångare, låtskrivare, producent, pianist

Enis Mullaj, låtskrivare och producent

Erik Lloshi, sångare

Eriona Rushiti, textförfattare och låtskrivare

Juryordförande: Sokol Marsi, låtskrivare och producent

Cypern:

Constantinos Iasonos, journalist och programledare

Evi Papamichael, programledare och producent

Irene Hadjisophocleous, musiklärare

Klitos Klitou, tv-producent

Juryordförande: Alexia Moutafidou, TV-producent

Frankrike:

Antoine Bernard, skådespelare och sångare

Emmy Lyiana, sångare

Fabien Randame, musikjournalist 

Fabrice Sioul, producent

Juryordförande: Bruno Berberes

Island:

Birgir Steinn Stefánsson, singer/songwriter

Erna Thorarinsdottir, sångare som reprecenterat Island I ESC flera gånger

Steinunn Harðardóttir, artist

Thorunn Erna Clausen, singer/songwriter) 

Juryordförande: Felix Bergsson

Israel:

Amit Shauli, vinnare av The Voice of Israel 2020

Chaim Lackner Reichental, skivbolagschef

Hillel Abramovich, musikchef på radiostation

Tomer G, artist

Juryordförande: Tali Eshkoli, TV-producent

Nederländerna:

Bart Arens, radio-DJ

Cornald Maas, programledare

Edward van de Vendel, barnboksförfattare och poet

José van der Wal, radioproducent

Juryordförande: Lars Lourenco, TV-producent

Storbritannien:

Greg Barnett, TV-chef

Karl Batterbee, musikjournalist

Nicki Chapman, programledare och en av originaldomarna i Idol

Sam Scott, student

Sophie Large, student

Juryordförande: Simon Proctor (har inte rösträtt).

Schweiz:

Corinne Gfeller, artist som deltog i Eurovision 2018 i duon Zibbz

Loriano, producent

Stee Gfeller, artist som deltog i Eurovision 2018 i duon Zibbz

Tom Oehler, producent

Juryordförande: Daniel Meister, TV-producent

Hur presenteras poängen i programmet?

Under lördagens final får vi se jurygruppernas poäng delas ut av jurygrupp efter jurygrupp. Poängen 1-7 dyker upp automatiskt på tv-skärmen och poängen 8, 10 och 12 läses upp av en representant för juryn. Efter det så får tittarna rösta i ungefär fem minuter till innan det är dags att presentera vad tittarna tycker.

Tittarrösterna delas ut i klumpsummor med den totala mängden poäng till var och en av artisterna. I programmet börjar programledaren med att ge tittarpoängen till det bidrag som fick minst röster av jurygrupperna, sedan till det bidrag som fick näst minst av jurygrupperna och så vidare. Till sist ges tittarpoängen till det bidrag som fick mest poäng av jurygrupperna. Allt för att poängutdelningen ska bli så spännande som möjligt i tv-soffan.

Vad händer om två artister får lika många poäng?

Skulle två artister få exakt lika många poäng så är det bidraget som fått flest röster från tittarna som vinner. Att även tittarrösterna skulle vara exakt jämnfördelade är osannolikt. Förra året skiljde det bara ett poäng mellan Dotter och The Mamas. Men sett till tittarrösterna var det lika spännande. The Mamas fick hela 120 750 tittarröster fler än Dotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.