Kulturnyheternas granskning visar att bluffkonst av påhittade konstnärer sålts under flera års tid på både gallerier och auktionshus.
En person som sålt konst av påhittade konstnären Alexander Vasilenko säger att varken Bukowskis eller Stockholms auktionsverk gjorde några vidare kontroller av konstens äkthet när han sålde via dem. Dessutom menar konstnären och litografen Björn Lumphé att han ofta ser affischer, fotokopior eller utskrifter beskrivas som litografier på auktionssidorna.
– Det finns massor med fel. Vid några tillfällen har jag ringt och påtalat dem... men det tycks ändå vara svårt, säger Björn Lumphé.
Att kalla affischer för litografier eller andra finare tryck är ett knep som används för att höja priset. Litografier är inga reproduktioner eller kopior, utan det rör sig om en självständig konstnärlig teknik.
I videon kan du se Björn Lumphés råd för att inte gå på litografi-bluffen.
Så undviker du konstförfalskningar
Med en konstmarknad full av förfalskningar kan det vara svårt som köpare att navigera. Men det finns några knep för att undvika bluffarna.
1. Köp på förstahandsmarknaden
Det bästa är att köpa konsten så nära upphovspersonen som möjligt. Är det en samtida konstnär kan du se om du kan köpa verk direkt av konstnären. Konstnärer har också gallerister knutna till sig som man kan köpa av, i normalfallet har galleristen direktkontakt med konstnären.
Att köpa konst på välrenommerade auktionshus är också bättre än andra alternativ, eftersom man då har rätt att returnera verk om de visar sig vara falska. Men att handla på onlineauktion kan vara vanskligt, eftersom det då är svårare att undersöka verket nära. Det bästa är att kunna titta på verket och ha någon att ställa frågor till.
2. Läs på
Beskrivs verket som en litografi eller serigrafi så kan du söka efter information om konstnären: arbetar personen med konstnärliga tryckmetoder?
3. Våga fråga
Fråga auktionshus och gallerister om mer information. Du kan till exempel fråga på vilket tryckeri en litografi är skapad om du är osäker på verkets äkthet.
4. Akta dig för stämplar och överdrifter
Enligt polisen och konstutredaren Peter Lloyd är överdrivna äkthetsintyg och stämplar en varningsflagga.
5. Lär dig några tumregler
Ju dyrare konst, desto mer finns att vinna på att sälja kopior. Ju lättare att kopiera eller efterlikna, desto mer troligt att det görs. Ju högre efterfrågan, desto mer intressant för bedragare. Den mest förfalskade konstnären internationellt sett är Andy Warhol. I Sverige är Bengt Lindström populär att förfalska.