Foto: TT

Guldbaggegalan – här är alla vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev trolldramat Gräns som tog storslam under måndagens guldbaggegala. Men även östgötska gangsterfilmen Goliat tog hem flera priser.

Bästa foto: Kristoffer Jönsson – Trädgårdsgatan

– Jag vill börja med att tacka mina medtävlande, säger Kristoffer Jönsson och fortsätter med att tacka sina kollegor under filmatiseringen av Trädgårdsgatan.

Bästa klipp: Dino Jonsäter – Goliat

Dino Jonsäter nominerades 2011 till en BAFTA för klippningen av filmen Tinker, tailor, soldier, spy.

Årets nykomling: Filmkollektivet Crazy pictures

Crazy pictures ligger bakom den dystopiska filmen Den blomstertid nu kommer, som är nominerad i flera kategorier.

Bästa manus: Peter Grönlund – Goliat

Peter Grönlund har tidigare vunnit en guldbagge i samma kategori, för Tjuvheder 2016. Detta är hans tredje nominering.

– Goliat handlar om ansvar, och vilket vårt eget ansvar är i de här omvälvande tiderna vi lever i, säger Peter Grönlund i sitt tacktal.

Bästa manliga biroll: Eero Milonoff – Gräns

– Det här är mitt första personliga pris. Ali Abassi, tack för att du trodde på mig. Eva Melander, utan dig skulle jag inte vara här, du är utmärkt. Jag tycker att empati är det som gör oss till människor. Kom ihåg det, kom ihåg att älska, säger Eero Milonoff.

Bästa kvinnliga biroll: Lena Nilsson – Videomannen

Detta är Lena Nilssons första guldbagge.

– Jag är så glad att jag fick den här rollen, en kvinna på 55 plus. Jag är så glad för det här.

Hedersguldbagge: Yvonne Lombard

– Jag är så glad, så glad för nu har jag också fått en bagge och nu hör jag till gänget, säger Yvonne Lombard i sitt tacktal.

Bästa regi: Carl Javér – Rekonstruktion Utøya

Carl Javér belönades tidigare under kvällen i kategorin bästa dokumentärfilm.

– Jag vill tacka Guldbaggejuryn för att ni vill bredda begreppet regi. Jag vill också tacka de medverkande i Rekonstruktion Utøya för att ni vågade gå tillbaka och rekonstruera den 22 juli på Utøya, säger Carl Javér.

Bästa manliga huvudroll: Joakim Sällquist – Goliat

Rollen som Roland i filmen Goliat är Joakim Sällquists skådespelardebut, och hans första guldbaggenominering.

– Tjoho, inledde Joakim Sällquist sitt tacktal.

– Jag vill börja med att tacka gud, sedan juryn. Och så vill jag tacka världens bästa rollsättare: Pauline Hansson. Att jag står här är ett exempel på det. Jag vill tacka Peter Grönlund, du gör äkta film. Det är din vägledning och regi som har gjort att jag har hamnat här.

Bästa kvinnliga huvudroll: Eva Melander – Gräns

Det är Eva Melanders andra guldbagge, hon vann i kategorin bästa kvinnliga biroll 2016.

– Ja, hur gestaltar man ett troll? Ja, jag vet inte. Jag vet bara att det här var det mest utmattande och utmanade jag någonsin gjort. Ali Abassi, att göra det här projektet har varit en lyckosam resa. Eero Milonoff, tack. Utan Vore, ingen Tina. Jag delar det här priset med dig, och Ali, säger Eva Melander i sitt tacktal.

Guldbaggens publikpris: Tårtgeneralen

Bästa film: Gräns

– Åh, jävlar. Det här är ett pris som jag har tilldelat mig själv sen jag var åtta så det är fantastiskt att få göra det i verkligheten också. Tack. Vi ska vara stolta över oss själva som kollektiv. Sverige har gjort jävligt bra grejer det här året, sade regissör Ali Abassi.

Priserna utanför tv-galan

Tidigare under kvällen, innan tv-sändningen, delades dessa priser ut:

Bästa kostym: Ingrid Sjögren – Tårtgeneralen.

Det första priset att delas ut var för bästa kostym, och vinnare blev Ingrid Sjögren för Tårtgeneralen. Det var hennes första guldbaggenominering.

Bästa mask och smink: Göran Lundström, Pamela Goldammer och Erica Spetzig – Gräns

Trion blev nyligen Oscarsnominerad i samma kategori för sin trollsminkning.

– Det är spännande, det är hela det här med att gå upp på scenen jag inte är van vid, men det är spännande, både det här och Oscars, säger Göran Lundström till Kulturnyheterna.

Bästa scenografi: Ulrika von Vegesack – Ted – för kärlekens skull.

– Jag blev överraskad. Mitt tolvåriga jag hade svimmat om hon hade vetat att jag skulle få pris för scenografin i en film om Ted Gärdestad – hennes stora idol. Det är nästan att jag svimmar nu, säger Ulrika von Vegesack i sitt tacktal.

Bästa visuella effekter: Peter Hjort, Mikael Windelin och Christian Sjöstedt – Gräns.

Vinnarna har tidigare arbetat med stora internationella produktioner. Christian Sjöstedt har arbetat med filmer som The hunger games – catching fire och Iron man 3. Peter Hjorth har samarbetat med Lars von Trier, bland annat i filmerna Melancholia och Antichrist.

Bästa ljud/ljuddesign: Christian Holm – Gräns.

– Gräns är en film som får oss att se oss själva. Jag vill tacka Ali Abbasi som har regisserat ett mästerverk, säger Christian Holm i sitt tacktal.

Bästa originalmusik: Johan Testad – Goliat.

Som flera andra vinnare är detta Johan Testads första guldbaggenominering.

– Tack till alla skådespelare som ger själ till musiken, säger Johan Testad.

Bästa dokumentärfilm: Rekonstruktion Utøya – Carl Javér.

Filmens regissör Carl Javér har rekonstruerat skeenden från terrordådet på Utøya med hjälp av överlevare.

– Det är väldigt fint att vinna i den här klassen för jag tycker att svensk dokumentärfilm är så väldigt stark, säger Javér i sitt tacktal.

Bästa kortfilm: Martyren – Ahmed Abdullahi.

– Jag har inte ens förberett ett tal, så mycket trodde jag på mig själv, säger Ahmed Abdullahi. Han har tidigare nominerats till en student-Oscar för filmen Francis – hans examensprojekt på Stockholms dramatiska högskola.

Bästa utländska film: Shoplifters – Hirokazu Kore-eda.

Filmen belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2018.

– En film om familjen och kärleken som sammanhållande kraft – kanske viktigare än blodsbanden, säger filmens distributör i Sverige, Eva Essen.

Årets Gullspira: Linda Hambäck.

Gullspiran delas ut till någon som gjort enastående insatser i film för barn och ungdomar. Linda Hambäck är producent och regissör, och ligger bakom produktioner som Gordon & Paddy, Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld, och Stina Wirsén-ritade Liten skär och alla små brokiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.