Gun-Britt Sundström är den andra medlemmen i den nybildade Nobelkommittén som lämnar sin post under måndagen. Valet av Nobelpristagaren Peter Handke ska vara anledningen bakom avhoppet. Foto: Dan Hansson/Karin Wesslén/TT

Gun-Britt Sundström lämnar Nobelkommittén

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen hoppade författaren Kristoffer Leandoer av Svenska Akademiens Nobelpriskommitté. Bara timmar senare kommer nu beskedet att även Gun-Britt Sundström lämnar arbetet med att utse Nobelpristagare i litteratur. Som bidragande orsak till avhoppet anger författaren valet av Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare i litteratur, skriver hon i Dagens Nyheter.

Under måndagen kom beskedet att författaren och kritikern Kristoffer Leandoer lämnar Akademiens externa Nobelkommité. Strax innan lunch kom ytterligare ett avhopp: Författaren och översättaren Gun-Britt Sundström.

”Det är tråkigt att Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, de har varit mycket värdefulla där. Vi är tacksamma för den betydande insats de gjort under året och vi ser nu över hur Nobelkommitténs arbete skall organiseras inför 2020 års Nobelpris i litteratur”, säger Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, i ett pressmeddelande.

Nobelkommittén är den grupp inom Akademien som tar fram förslag på Nobelpristagare i litteratur och den består av akademiledamöterna Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. Uppdraget för de externa ledamöterna sträcker sig i nuläget till och med 2020.

I dagsläget, efter de två avhoppen, består den externa Nobelkommittén av: Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde och Henrik Petersen.

Sundström: ”Den ideologin är inte min”

Gun-Britt Sundström skriver i en text i Dagens Nyheter att det bland annat är valet av 2019 års Nobelpristagare Peter Handke som fått henne att fatta beslutet att lämna Nobelkommittén.

”Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över 'politiken'. Den ideologin är inte min”, skriver hon.

Gun-Britt Sundström skriver även att hon anser att konstruktionen med externa ledamöter är svårhanterlig och att de externa ledamöternas roll handlat mer om att vara än länk mellan Akademien och allmänheten.

”Så såg inte den uppgift ut som jag åtog mig för ett år sedan”, skriver hon vidare.

Nobelstiftelsen krävde förnyad kommitté

Till Dagens Nyheter säger Akademiledamoten och Nobelkommitté-ledamoten Per Wästberg att han vill att Svenska Akademien ska lägga ner modellen med externa ledamöter och att han inte tycker att den nuvarande formen är bra. Han säger till tidningen att den externa kommittén kommer att upphöra inom kort:

– Det kommer att ske under nästa år säkerligen. Det sades från början att detta skulle vara i två år, säger han.

Det var Nobelstiftelsen som krävde en förnyad kommitté för att arbetet med prisutdelningen skulle kunna fortsätta. Tidigare i år lämnade akademiledamoten Horace Engdahl Nobelkommittén. Det efter att Nobelstiftelsen meddelat att inga ledamöter som varit förknippade med den kris som briserade inom Akademien hösten 2017 skulle vara med.

Kulturnyheterna söker Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Kulturnyheterna har varit i kontakt med Gun-Britt Sundström, som hänvisar till texten i Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.