Hakan Günday skildrar flyktingkrisen – genom en smugglares ögon

Uppdaterad
Publicerad

Han kallas Turkiets ”enfant terrible”. Hakan Günday är författaren som vägrar väja för människans ondska. I sin första roman som översatts till svenska skildrar han livet som flyktingsmugglare.

– Jag är bara intresserad av att skriva om sådant som chockerar och skrämmer mig, säger han till Kulturnyheterna.

Trots att han har skrivit åtta romaner har hans litteratur aldrig nått den svenska marknaden. Men nu är det dags. När Hakan Günday gästade Stockholm Literature Festival i helgen var det för att tala om romanen ”Mer”, skriven 2013.

– I alla mina åtta böcker har jag försökt skildra det som inte fungerar i samhället, och så är det även i den här boken, säger han.

”Smugglaren blir en slags diktator”

Historien följer pojken Gaza, som växer upp på Turkiets kust mitt under briserande flyktingkris. Hans pappa tjänar stora pengar på att smuggla flyktingar från krigets Syrien in i säkerheten i Europa. Gaza är redan som nioåring en del av verksamheten, och upptäcker snart vilken makt han har över de desperata människornas liv.

– Som flykting vet man ingenting. Man tvingas lämna över all makt till en främling – smugglaren. Han är den enda som vet hur resvägen ser ut, och vad som ska hända framöver. Det skapar en relation där smugglaren blir en slags diktator, säger Hakan Günday.

Kamp mellan hat och empati

Pojkens blick på de nödställda människorna, ömsom hatisk ömsom barnsligt nyfiket, blir närmast en metafor för omvärldens skiftande attityd i sviterna av flyktingkrisen.

– Gaza föds in i en cell av ondska, där ett människoliv kan betalas för med fickpengar. Medan åren går tvingas han göra ett val – ska han stanna i den monsterdräkt som har etsats fast på hans hud, eller ska han välja empati?

Se kulturnyheternas intervju med Hakan Günday ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.