Författaren Håkan Nesser överklagar Svea hovrätts dom om grova skattebrott till Högsta domstolen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Håkan Nesser överklagar fängelsedom till HD

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Håkan Nesser dömdes av Svea hovrätt till 1,5 års fängelse för tre fall av grovt skattebrott.

Nu överklagar han till Högsta domstolen.

Författaren överklagar tillsammans med en annan person som dömdes i målet, och begär att Högsta domstolen tar upp fallet och frikänner dem.

De dömdes i hovrätten för att tillsammans ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket. De medger att de lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket, men menar att det inte skett uppsåtligen och att de därmed inte bör dömas för skattebrott.

Nesser har hela tiden nekat till brott och har beskrivit det som ett oavsiktligt misstag gjort av hans rådgivare. Hovrätten ansåg dock att han borde ha insett att det fanns en stor risk för att uppgifterna var felaktiga och att han var likgiltig inför det. Han ansågs därmed ha haft likgiltighetsuppsåt.

Frågan om likgiltighetsuppsåt är även det som Nessers advokat Conny Cedermark siktar in sig på i sin överklagan. Cedermark skriver att HD bör ta upp fallet för att klargöra hur det ska bedömas i fall liknande Håkan Nessers.

"Behovet av ett vägledande avgörande från Högsta domstolen är stort", skriver han.

Håkan Nesser, 74, debuterade som författare 1988 och har skrivit 48 böcker som sålts i omkring 20 miljoner exemplar världen över.

Författaren Håkan Nesser i tingsrätten 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är i chock”. Hör Håkan Nessers reaktion på hovrättens dom, och om fallet som lett till att han dömdes för tre fall av grovt skattebrott. Nesser har sedan videon publicerades överklagat hovrättens dom. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.