”Han är en fruktansvärt bra ensembleledare”

Publicerad

Beskedet om att regissören Mattias Andersson blir ny teaterchef på Dramaten har väckt stor glädje i teatersverige. Men på Backa teater i Göteborg, där han nu lämnar rollen som konstnärlig ledare efter 13 år, väcker beskedet blandade känslor.

– Han har ett stort hjärta. Det är hans största egenskap, säger skådespelaren Kjell Wilhelmsen, till Kulturnyheterna.

Den 1 mars 2020 tillträder regissören och dramatikern Mattias Andersson som ny chef på Dramaten, det meddelande Dramaten under torsdagen.

Under en presskonferens i samband med tillkännagivandet lyfte Mattias Andersson sin nuvarande arbetsplats, Backa teater i Göteborg, som en viktig språngbräda för sitt fortsatta arbete.

– Hela mitt arbetssätt från Backa teater och min tanke om scenkonst är en inkluderande form. Där jag vill att så många röster, så många verklighetsskildringar och subjekt som möjligt ska känna sig välkomna i de rummen vi gör, sade Mattias Andersson.

”Kom som en chock”

Beskedet om att Andersson blir ny teaterchef på Dramaten har väckt stor glädje i teatersverige, men på Backa teater, där han arbetat som konstnärlig ledare i 13 år, väcker beskedet blandade känslor.

– Det kom som en chock naturligtvis. Igår morse kom vi hit till jobbet och tänkte att vi skulle köra igång, vi har bara två veckor kvar till premiär.och så kom detta. Han är den bästa skådespelaren av oss alla. Han har hållit tyst och man har inte anat någonting, säger skådespelaren och kollegan Kjell Wilhelmsen till Kulturnyheterna.

Hur kommer Mattias Andersson sätta sin prägel på Dramaten?

– Jag har ingen aning om hur han fungerar på en jättestor teater, men i pjässammanhang, pjäsval och repertoarlägen tror jag han fungerar alldeles utmärkt. Han har ett så stort lyssnande utåt och han vet vad som gäller, så det tror jag han kommer ta med sig.

Ger röst åt den lilla människan

Hur har han påverkat teatersverige?

– Det här med dokumentärteatrarna har han påverkat enormt mycket. Att folk på teatern har fått lyssna på människor utanför teatern, människor på gatan, framför allt den lilla människan. Han har gett en röst åt dem på ett mycket bra sätt och förmedlat deras röster genom att dramatisera och bearbeta deras ord.

Hur känner du personligen?

– Stor sorg. Det är en av mina bästa vänner och vi har känt varandra sedan 33 år tillbaka. Jag känner också en jättestor glädje för honom. Jag önskar honom all lycka. Han har lyckats med det fantastiska, säger Kjell Wilhelmsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.