Vicepresidentkandidat Tim Walz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ALEX WONG

Han gjorde det förbjudet att förbjuda böcker

Uppdaterad
Publicerad

Tim Walz blir Kamala Harris parhäst. Han har i rollen som guvernör i Minnesota gett sig in i kulturkriget och gjort det olagligt att förbjuda böcker.

– Vi måste komma ihåg vår historia, inte radera den, skrev Tim Walz på plattformen X.

Kamala Harris vicepresidentkandidat Tim Walz har en viktig kulturpolitisk fråga i bagaget.

”Idag skrev jag under en lag som sätter stopp för bokförbjud som baseras på ideologi i Minnesota”, skrev han i maj på plattformen x.

Waltz är guvernör i Minnesota och lagen förbjuder bibliotek i delstaten att plocka bort böcker, enbart baserat på budskapet, idén eller åsikten som förmedlas, enligt Advocate.

I samband med att lagen trädde i kraft skrev Tim Waltz på plattformen X att:

”Censur har ingen plats i våra bibliotek. Som tidigare lärare är jag tydlig: Vi måste komma ihåg vår historia, inte radera den.”

Bokförbjud USA

Bokförbud, eller book bans, har varit mitt i hjärtat av det amerikanska kulturkriget under de senaste åren. Allt fler böcker bannlyses på biblioteken i USA och 2023 slog antalet censurerade rekord, då förbjöds 4240 böcker. Det är fler än vad som förbjöds under 2021 och 2022 tillsammans.

Enligt amerikanska PEN är det framför allt böcker som handlar om rasism, sexualitet, historia och kön som bannlyses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.