Han vinner Van Gogh-tävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Den kanadensiska författaren Douglas Couplands dubbelgångartävling är avgjord. Mest lik den holländska solrosmålaren Vincent van Gogh är britten Daniel Baker. Två svenskar var länge med i toppstriden men de klarade inte slutspurten.

Tävlingen utlystes i somras av den kanadensiska författaren och konstnären Douglas Coupland (känd för böcker som Generation X och Alla familjer är psykotiska) som del i ett konstprojekt som handlar om den genetiska mutationen som skapar rött hår. En ”genetisk magi som som blottlägger det mikrokosmos genom vilket allt liv på jorden förändras”, enligt Coupland.

Totalt har 1250 personer från 37 länder laddat upp bilder av sina mer eller mindre porträttlika Van Gogh-nyllen. Vinnaren förevigas i en bronsstaty och får dessutom motsvarande 46 000 kronor i prispengar.

Ivar Arpi ledde tävlingen

Både Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi och egenföretagaren Petter Samuelson från Stockholm har legat etta under året.

Fler än 6000 har röstat på Ivar Arpi som världens främsta van Gogh-dubbelgångare. Foto: TT/Tomlin Studio

Men de båda får alltså se sig slagna av den brittiska skådespelaren Daniel Baker från Dorset.

– Mina vänner har alltid sagt att jag liknar Van Gogh och jag trodde att jag hade en liten chans att vinna, men jag är ändå överraskad, säger han till brittiska Metro och tillägger att han är mycket smickrad över vinsten.

Baker fick reda på att han vunnit tävlingen redan i september då Coupland bjöd honom till sin hemstad Vancouver för att 3D-scannas inför den bronsbyst av Baker som ska uppföras.

Besynnerlig upplevelse

Douglas Coupland säger själv till Metro att det var en besynnerlig upplevelse att träffa Baker.

– Efter att ha spenderat så många månader med att stirra på Van Gogh-dubbelgångare på datorskärmen så kliver han plötsligt livs levande ut ur en taxi framför mig, som om han hoppade fram från 1889.

Skulpturen av Daniel Baker ska avtäckas i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.