Stjärne: Inga klåfingriga politiska intressen

Uppdaterad
Publicerad

SVT träffade den nya vd:n direkt efter att hon meddelat personalen på sin nuvarande arbetsplats, Upsala Nya Tidning, om sin avgång.

Tidigare idag meddelade SVT att UNT:s vd, Hanna Stjärne kommer ta över vd-posten efter Eva Hamilton. Och hennes tro på företaget är starkt.

– SVT är Sveriges viktigaste medieföretag och jag tror att SVT:s roll kommer bli ännu viktigare framöver som en sorts arena för samhällsdiskussion, som ett ställe där många människor möts där många åsikter kommer till tals, det behovet kommer bli starkare och starkare. Och dessutom så ökar ju intresset för rörlig bild hela tiden, säger Stjärne.

Hanna Stjärne

Den första frågan Stjärne kommer ta tag i

Public service har länge varit väldigt ifrågasatt, inte minst när det kommer till hur finansieringen ska gå till.

Ska det vara fortsatt licensfinansierat eller ska man ta det via skattesedeln?

– Public service har varit väldigt omdiskuterat hela tiden, och det är väl också ett tecken på hur viktigt public service är och hur mycket det engagerar människor, säger Stjärne.

Oberoendet viktigast

– När det gäller licensen så är det allra allra viktigaste att det finns en finansiering som är helt oberoende, inga kommersiella intressen och inga politiska intressen ska kunna komma in och vara klåfingriga. Det ska finnas en finansiering som är långsiktigt hållbar, som funkar i det nya medielandskapet och som ger en trygghet framöver. Hittills har licensen uppfyllt det väl men det här är naturligtvis en av de första frågorna som jag kommer sätta mig in i.

Eva Hamilton är en av de som varit upprörd efter att Högsta förvaltningsdomstolen i juni beslutade att licensavgiften inte bör gälla för mobiltelefoner och surfplattor.

Hur ser du på att datorer och andra liknande enheter inte ingår i licensavgiften?

– Jag brukar själv tänka att jag är privilegierad, jag har fyra skärmar som jag har tillgång till själv och det är klart att det skulle kännas väldigt märkligt att betala licens bara för en av de fyra skärmarna.

”Lyssna på personalen”

På frågan om vad hon först tänker göra som ny vd svarar Hanna Stjärne:

– Träffa personalen, att diskutera med personalen och att lyssna på personalen. SVT är ett väldigt välskött företag i grunden och jag vill fortsätta med den utveckling som har funnits. Att satsa på bärande berättelser, att satsa på att SVT kan vara alert i samhällsdiskussionen, att det fortsatt finns en bredd av genrer och också att SVT kan möta publiken där publiken vill möta oss.

Var vill publiken möta SVT idag menar du?

– Jag tror att det är på väldigt många olika platser, jag tror att det är individuellt mycket mer än det har varit tidigare, och där är ju SVT redan långt i framkant.

Framtiden för tablå-tv

Det traditionella tv-tittandet har länge varit på nedgång och är ytterligare en av de utmaningar som SVT:s nya vd kommer behöva ta tag i.

Hur ser du på digitaliseringen, ska de fasta sändningstiderna försvinna på sikt?

– Jag tor att det kommer vara en kombination under åren framöver precis som det är idag, mellan broadcast och olika typer av digitala lösningar. Tyngdpunkterna kommer säkert att förskjutas men det kommer att vara en kombination precis som det är idag.

Det vill Stjärne förändra

På frågan om vad det är som inte fungerar på SVT och vad det är hon vill förändra svarar Stjärne:

– För mig handlar det snarast om att fortsätta utveckla mycket av det som har gjorts under de kommande åren.

Men är allting bra på SVT som du ser det?

– Nej, men i grunden så tror jag väldigt mycket på den inriktning som har varit hitintills, sen är det klart att medielandskapet förändras i rask takt och där kommer SVT behöva ta nya kliv under åren framöver. Men här vill jag börja med att diskutera och lyssna på personalen.

Se hela intervjun med Hanna Stjärne i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanna Stjärne

Mer i ämnet