Regissören Hannes Holm har tidigare i veckan berättat för Kulturnyheterna om hur han upplevde arbetet med en ”En man som heter Ove” som han gjorde hos SF Studios. Han hävdade att en allt för stor del av filmbudgeten hamnade i bolagets egna fickor. Efter att gått ut och berättat om sin upplevelse har han fått ett mycket stort stöd från branschen.
– Jag är jätteglad att de fattade de här beslutet och allt stöd jag har fått från hela filmbranschen, säger Hannes Holm till Kulturnyheterna efter att han nåtts av beskedet om Fors avgång.
– Jag har fått ett gensvar från otroligt många människor. Vi är så få som jobbar med film i Sverige så det är viktigt att känna den här samhörigheten för då tror jag att vi kan göra filmer som blir både uppskattade och tittade på.
”Fattade rätt beslut”
Han är övertygad om att Bonnier och SF Studios ledning har fattat rätt beslut i att ge Jonas Fors sparken.
– Jag är givetvis enormt lättad samtidigt som jag absolut inte är skadeglad på något vis. Jag tror att det är en vinst för svensk film, publiken och alla som jobbar i filmbranschen.
Att en person lämnar SF Studios tror du att det kommer att förändra hela bolaget?
– Det är min förhoppning det finns så många otroligt duktiga filmarbetare på SF som finns kvar där. Kanske kommer några andra att söka sig dit igen. Jag tror att det grundläggande för den nya vd:n måste vara att det finns ett filmintresse och det har jag känt att den gamla vd:n absolut inte har.
Krav på nya vd:n
Hannes Holm tror att de krafter som nu behövs inom SF Studios är någon som kan möta den nya tidens krav med ökade kostnader för biobiljetter och biobesökare som tänker både en och två gånger innan de väljer vilken film de ska se.
– Där måste den nya vd:n tillsammans med oss som tillverkar film komma överens om vad vi ska satsa pengarna på. Där har den gamla vd:n haft en rigiditet av monumentala mått.
Kulturnyheterna har också rapporterat om sexism i företaget och att över tjugo kvinnor har lämnat förtaget på grund av den här machokulturen. Är det något som du tycker är viktigt med nya vd:n?
– Klockan är inte 1987 utan 2016. Nu har Anna Serner och Svenska filminstitutet blivit världsledande på jämställdhet. Det är ju sorgligt att Sveriges största produktionsbolag ska ha det här skvallret omkring sig. Sådana saker är väldigt svårbevisade men det räcker med allt skvaller runt omkring.