Foto: TT/Pressbild

Hans Arnolds fantasivärld återupplivas: ”Han är väldigt originell”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Arnold – eller ”penseln häxmästare” – gjorde under sina 85 år mängder av surrealistiska skräckillustrationer, och utforskade människans undermedvetna i sina bilder. Nio år efter sin död är han i dag dubbelt aktuell.

Som revolt mot sin religiösa uppväxt i en katolsk by i Schweiz gav Hans Arnold sina bilder ett undertryckt mörker.

Han flyttade till Stockholm under sent 40-tal, och under 60- och 70-talet fyllde han det svenska medvetandet med skräck, sex, sagor och surrealism genom att illustrera alltifrån dags- och veckotidningar till barnböcker och skivomslag.

Utställning och dokumentär

I oktober 2010 dog Hans Arnold, 85 år gammal, men minnet av honom har stannat kvar. Nu väcks hans bilder åter till liv i en ny utställning på Klippans konsthall i Skåne och i mars släpps en dokumentärfilm om hans liv och konstnärskap. 

– Jag följde med farmor till hårfrisörskan, satt och bläddrade i tidningar och såg alla de här balla bilderna. Till slut märkte jag att det stod samma namn på alla de här fantastiska färgbilderna: Arnold, berättar dokumentärfilmaren Mikael Engström.

Många av dagens Hans Arnold-älskare upptäckte hans bildvärld som barn, i bilderböcker som Astrid Lindgrens Allrakäraste syster – eller på hans berömda vinylomslag till ABBA från 1975.

– Jag fick vinylen av min mamma, och när gatlampan lyste in i mitt mörka rum låg jag där sömnlös och tittade i timtal på den, i flera år, säger Stefan Dimle, Hans Arnold-samlare och producent för utställningen på Klippans konsthall.

Kritik och rehabilitering

Men Hans Arnold är inte bara en hyllad surrealist, inspirerad av Salvador Dalí och René Magritte. Under delar av sin karriär har han fått kritik för att sexualisera kvinnor i sina bilder.

– För honom var det förmodligen en rehabilitering. Han aldrig kom i kontakt med tjejer eftersom han gick på pojkskola i Schweiz och kanaliserade ut det och de religiösa skräckfantasierna på ritpappret, säger Stefan Dimle.

Trots kritiken tror Mikael Engström, vars dokumentärfilm Hans Arnold – Penselns häxmästare har premiär i mars, att hans bilder är redo för en ny publik.

– Det har ju hänt ganska mycket sedan Hans Arnolds tid med science fiction, skräck och fantasy och så. Men han är väldigt originell fortfarande och det finns mycket att titta på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.