Sammanlagt ska ett av Sveriges finaste filmpris delas guldbaggar i närmare 20 kategorier. ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” leder nomineringsligan med åtta stycken, men enligt vadslagningssajter är det Johannes Nyholm som vinner Bästa film för ”Jätten”.
– Jätten är favorittippad, det är nästan som att det är löjliga odds. Den fungerar på väldigt många olika nivåer. Den är fin, varm och vemodig, säger filmkritiker Caroline Hainer i SVT:s uppsnack.
Läs mer: De här kan vinna en guldbagge
Johannes Nyholm beskriver Guldbaggeupplevelsen som spännande, men han funderar inte så mycket på vinst eller inte. ”Jätten” är hans långfilmsdebut efter succén med kortfilmen ”Las Palmas”.
– Det har varit ett ganska naturligt steg. Film är film oavsett längd. Det tar lite längre tid, mer pengar. Men film är film, säger Nyholm.
Flera nominerade i varje kategori
Guldbaggegalan har utökats i år med fler nomineringar i de flesta kategorierna. Skådespelarklasserna har gått från tre till fyra och Bästa film har vuxit från tre nominerade till fem.
– Man vill väl förhindra att det inte faller för mycket ljus på några få titlar, men det kanske inte var rätt år att utöka nomineringarna. Det har varit rätt polariserat bland filmerna där vissa filmer har dragit storpublik på bio och andra inte, säger Caroline Hainer.
När Bästa film-kategorin utökas har det också dykt upp några filmer som inte har dragit storpublik, men hyllats bland kritiker. En av dem är ”Skörheten”, en självbiografisk dokumentär.
– ”Skörheten” tycker jag var jättespännande. Regissören riktar kameran mot sig själv när hon mår dåligt och slåss med tankar om hon får må dåligt eller inte. Det är en väldigt bra fråga i filmen: ”Får man må dåligt fast man har det bra?” säger Hainer.
En annan av de nominerade böckerna är Jonas Selberg Augustsén som gjort ”Sophelikoptern” en svartvit romsk roadtripfilm. Det som utmärker sig i filmen är bland annat det lågmälda skådespeleriet.
– Den har en ganska minimalistisk story. Det är en ganska trivial grej att tre ungdomar ska föra en väggklocka till sin mormor. Så vi ville att själva minimalismen skulle finnas i spelet och det är något fint med att hitta nyanserna i det lilla när mycket går åt det motsatta, säger Jonas Selberg Augustsén.
”En firmafest”
Sven Wollter har varit på tiotals Guldbaggegalor under åren och för honom är det alltid ett kärt besök.
–Det är alltid trevligt. Det är som en stor firmafest där man möter gamla vänner. Man kramas och får reda på hur det var sen sist, säger Wollter.
Två av de nominerade till ”Den allvarsamma leken”, Karin Franz Körlof och Liv Mjönes, har anlänt till mattan och stormtrivs. Även inspelningen var en njutning.
– Det var en fantastisk inspelning. Pernilla August var fantastisk. Hon borde ha varit nominerad för Bästa regissör, säger Karin Franz Körlof.
När det kommer till frågan om vem som vinner lyfter Franz Körlof fram sin skådespelarkollega:
– Liv tar hem sin, men jag har ingen chans. Att filmen får den här uppmärksamheten är en vinst i sig. Det är skit samma om man vinner eller inte.
Milan Dragišić som spelar huvudrollen i ”Min faster i Sarajevo”, är nominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll. För bara några år sedan var han nominerad för sin roll i ”Äta, sova, dö”. Filmen han medverkar för i år är nominerad i sex kategorier, vilket ger en god chans till en Guldbagge.
– Jag tänker inte på det. Jag hoppas på någon bagge. Det kunde vara roligt, säger Milan Dragišić.
Utöver alla filmarbetare och filmstjärnor är det även politiker som är på plats. Både Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och kulturminister Alice Bah Kuhnke strosar längs med röda mattan.
– Jag brukar hålla mig från att peka ut favoriter. Det görs mycket bra film. det är bra arbete bakom också, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:
– Det kanske finns någon jag hoppas på, men jag avslöjar det inte.
Steve Angello ska dela ut ett pris för Bästa foto där Ita Zbroniec-Zajt är nominerad både för ”Yarden” och ”Min faster i Sarajevo”, två nominerade av tre möjliga.
– Jag börjar väl visa min svaghet för svensk melankolisk film. Man måste nog flytta utomlands för att uppskatta det man har. Har jobbat mycket med dokumentär med musikvideor. Då inser man hur mycket talang det finns i svensk film.
Esther Quigley som spelar dottern i ”Flickan, mamman och demonerna” är även hon på plats.
– Det är jättekul, men vi har fått stå i kö jättelänge. Det är sämst. Det kommer kanske att bli långtråkigt, säger hon innan de beger sig in på Cirkus.
”Ingen grand slam”
Går det att tävla i film?
– Nää, det går faktiskt inte. I så fall mest sålda biljetter, men då skulle det bli ”Hundraettåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Jag tror inte att det blir en grand slam för dem ikväll däremot. Det är däremot lite utav en underdog, säger Caroline Hainer.
Kulturnyheternas Hannes Fossbo som är på plats har talat med filmeliten inför galan och han märker av en god stämning.
– Man märker att det betyder något att bli nominerad. Men det ska bli spännande att se vilka som vinner. Det kommer att bli en spännande kväll.