Här är 2022 års största svenska poster på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Twitter i Sverige associeras kanske mest med politiker och opinionsbildare, men de största svenska inläggen 2022 handlade istället om norska myr-akrobater och slovenska basketspelare.

Medieakademin publicerar vid varje årsskifte listor över vilka inlägg, skrivna på svenska, som fått flest retweets, citat-tweets och gillamarkeringar på sociala medier-plattformen Twitter.

I år upptas topplaceringen av ett anonymt konto som i sin biografitext utlovar ”random trams & allvar”, och som delat ett ihopklippt videokollage taget från norske David Rolandsen Bergs Tiktok-konto.

Klippet visar en parad av akrobatiska uppvisningar på en myr, delat med texten ”Män som gör manliga saker.”

Över 17 miljoner gånger har myrklippet setts på Twitter, siffror som bleknar jämfört med ett av originalklippen på Tiktok, som setts över 150 miljoner gånger.

Basket, fotboll – och Ukraina

På andra plats kommer ett klipp delat av Sportbladets Malin Wahlberg, som visar två slovenska basketspelare mötas bakom kulisserna, och även tredjeplatsen går på sport-temat: Svenska Fotbollförbundets besked om att man efter Ukraina-invasionen inte kommer spela mot Ryssland.

En politiker dyker upp först på plats nummer fem, i form av C-ledaren Annie Lööfs farväl-besked.

Foto: Faksimil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.