tiktokmontage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kulturnyheternas reporter bena ut årets mest minnesvärda Tiktokfenomen. Foto: Andreas Idén / montage

Här är de mest minnesvärda Tiktokfenomenen 2023

Publicerad

Side eye, girl math och Pedro Pascal som äter en macka. Vad är det egentligen vi lagt vår skärmtid på i år?

Tryck på klippet för att se årets höjdpunkter på Tiktok.

Hailey vs. Selena

Hailey Bieber, känd som entreprenör och Justin Biebers fru, laddar i januari upp en Tiktok hon ska få ångra. I klippet mimar hon ”Jag säger inte att hon förtjänar det, men jag säger att guds tajming alltid är rätt”, vilket följarna tar som en pik till makens exflickvän – Selena Gomez.

Båda parter dementerar ryktena. Trots det ska bråket kosta Hailey Bieber över en miljon instagramföljare.

Bombastic side eye

”Bombastic side-eye” Så låter ett av Tiktoks mest använda ljud i år. Kort och gott handlar det om att kasta dömande blickar på någon som uppträder pinsamt, eller ”cringe”.

NPC-live

Att livesända som en ”non-player character” är nytt för i år. Uttrycket kommer från spelvärlden, men på Tiktok är imitationerna ett sätt att tjäna pengar. Tittarna köper emojis att skicka till kreatörer som svarar med inövade fraser och gester.

Pedro Pascal

Det är efter hans medverkan i ”Snacks Wars” som ”The Last of Us”-skådespelaren Pedro Pascal blir viral för att äta en macka. Enligt Tiktok är hans tomma, tuggande ansiktsuttryck tillräckligt allmänmänsklig för att applicera på, ja, allt.

Barbenheimer

Såväl i Sverige som resten av världen snackas det om filmerna ”Barbie” respektive ”Oppenheimer”. Tiktok är inget undantag och på appen visar man upp sina kläder på väg till biografen.

Tubegirl

Sabrina Bahsoons och hennes ogenerade dans tar tunnelbanan hela vägen från London till Paris.

tube girl Sabrina Bahsoon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: tiktok

Roman Empire

 Hur ofta tänker du på romarriket? Den frågan har flera killar fått svara på under hösten.

Girl math / Girl dinner

Lämnat tillbaka en klänning? Då har du tjänat pengar. Betalat med kontanter? Gratis. Tjejlogik som ”Girl math” och ”Girl dinner” både förenar och får användare att koka.

Matteekvation och kvinna som ser fundersam ut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

Aging-filtret

Nya filter kommer och går, men ”gammalfiltret” verkar av året att döma att bestå. Filtret delar dock upp flödet: den som tårögt säger sig se sina föräldrar i sin åldrade spegelbild, och den som mimar till ”Why women kill”-repliken ”I need to buy a gun”.

Vägglöss

Olyckligt nog är det i samband med stadens modevecka som vägglöss från Paris tunnelbanor sprider sig även till sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.